13:48 / 17.10.2018.

Autor: HRT

Vlada predlaže povratak Državnog inspektorata

Foto: ilustracija, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U nacrtu prijedloga zakona o Državnom inspektoratu novost je da se blaži prekršaji ne bi kažnjavali radi li se o prvom propustu gospodarstvenika.
Vlada je u Sabor uputila nacrt prijedloga zakona o Državnom inspektoratu po kojem bi Hrvatska početkom 2019. godine ponovno trebala dobiti Državni inspektorat koji će objediniti inspekcije koje se trenutno obavljaju u osam ministarstava, a novost je i da se blaži prekršaji ne bi kažnjavali radi li se o prvom propustu gospodarstvenika.

Prema nacrtu, Državni inspektorat ponovno će se, nakon što je početkom 2014. prestao s radom kao jedinstveno tijelo, formirati kao samostalno tijelo i imati status državnog ureda, a na čelu će mu biti glavni državni inspektor. Djelokrug rada objedinit će trenutnih 17 inspekcija iz područja trgovine, usluga, zaštite potrošača i sigurnosti neprehrambenih proizvoda, a aktualnih 1.450 inspektora,  koji sada rade u ministarstvima i drugim institucijama, nastavit će rad u Državnom inspektoratu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da se prijedlogom zakona objedinjavaju inspekcijski poslovi nad primjenom propisa kojima se uređuje obavljanje djelatnosti trgovine, ugostiteljske djelatnosti, pružanje usluga u turizmu, te drugih uslužnih djelatnosti. Dodao je da će se u upravnom području gradnje objedinjavanjem građevinske inspekcije ojačati nadzor zakonitosti gradnje i uporabe građevina kao i građevinskoj inspekciji komplementarni inspekcijski poslovi zaštite okoliša. Plan je također da se za sva područja koja se objedinjavaju primjeni sustav blažeg sankcioniranja u slučajevima gdje je taj sustav moguće primijeniti. Novi sustav će, naime,  pružiti mogućnost gospodarstvenicima da otklone nepravilnosti koje su utvrđene tijekom inspekcijskog nadzora ili u određenom roku koji će im dat inspektor. Takve će se mjere primjenjivati samo u slučajevima lakših prekršaja ili neponavljanja.

U sastav inspektorata ulazi, primjerice, sanitarna inspekcija, ugostiteljska djelatnost, pružanje usluga u turizmu, rudarstvo, tehničke inspekcije oprema pod tlakom, energetika, rad, zaštita na radu, graditeljstvo i set inspekcija iz područja Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Preuzimanjem inspekcijskih poslova iz osam ministarstava objedinjavaju se sve inspekcijske službe koje su sada disperzirane kroz dva ministarstva, odnosno među raznim upravama tih ministarstava. Objedinit će se i poslovi u okviru radnih mjesta turističkih inspektora i tržišnih inspektora. U području sigurnosti proizvoda, kroz djelokrug tržišne inspekcije i sanitarne inspekcije objedinit će se provedba propisa o sigurnosti potrošačkih proizvoda stavljenih na hrvatsko tržište.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!