20:22 / 25.06.2018.

Autor: M.M./HRT

Vlada: Predsjednik Vlade nije uspoređivao standard Hrvatske i Afrike

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Vlade RH reagirali su jer je dio medija, prenoseći današnju izjavu premijera Andreja Plankovića vezano za demografske trendove, objavio samo dio premijerove izjave, te upozoravaju kako je premijerova izjava izvađena iz konteksta.
Iz Vlade RH reagirali su jer je dio medija, prenoseći današnju izjavu premijera Andreja Plankovića vezano za demografske trendove, u naslovima objavio samo dio premijerove izjave U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj, te upozoravaju kako je premijerova izjava izvađena iz konteksta, tj. da premijer nije uspoređivao standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike.

Predsjednik Vlade je u svojoj cjelovitoj izjavi rekao sljedeće: Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike, zemljama Srednjeg istoka, gdje je sasvim drukčija situacija. Tamo je siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj. Prema tome, gospodarsko podizanje i kvalitetniji život je samo jedan aspekt.

Naime, jučer se na neformalnom sastanku 16 lidera Europske unije razgovaralo o migracijskim pritiscima iz Afrike i Srednjeg Istoka. Podsjećamo na to da Afrika danas broji milijardu stanovnika, a 2050. mogla bi imati dvostruko više, što zbog izrazito niskog standarda stvara ogroman demografski pritisak i izazov za sve zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatske.

Migracijska politika prema Africi i Srednjem Istoku i sigurnost Europe jedno je od ozbiljnijih izazova s kojima se suočava naš kontinent i bit će jedno od ključnih tema u sljedećim godinama. A u budućoj Višegodišnjoj financijskoj perspektivi, to jest sedmogodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje 2021–2027, samo za migracijsku politiku i sigurnost predviđeno je 33 milijarde eura, što je triput više nego do sada, navela je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!