15:51 / 14.06.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Vlada: Prihvaćen paket pravosudnih zakona

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Paket zakona obrazložio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila paket pravosudnih zakona, koje je obrazložio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a najvažnijim je ocijenio spajanje općinskih i prekršajnih sudova te smanjenje njihova broja s 46 na 34, čime će se dobiti novi kadrovski potencijal, učinkovitost i bolji pristup građana sudovima.

Plenković: Sa sjednice poruke o demografskoj revitalizaciji zemlje

Bošnjaković je objasnio da će nova mreža sudova omogućiti bolji pristup građanima jer se jačaju njihove stalne službe izvan sjedišta, pa će građani manje putovati kako bi rješavali svoje potrebe.

Najavio je i transparentniji izbor predsjednika sudova, uvodi se dužnost ravnatelja koji će predsjednicima sudova pomagati u obavljanju administrativnih poslova. Također je najavio osnivanje Visokoga kaznenog suda koji bi odlučivao o žalbama na presude županijskih sudova, a postrožavaju se uvjeti za imenovanje sudaca na visoke sudove. 

"Želimo brži i bolji rad Državnoga sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća i imenovanja dužnosnika, skraćuju se rokovi, želimo objektivnije kriterije i odluke koje ne izazivaju dvojbe u javnosti i posao za Ustavni sud. Također, želimo ojačati sudove osnivanjem odjela za europsku pravnu stečevinu, praksu Europskog suda za ljudska prava i sudova Europske unije koji će to pratiti", poručio je Bošnjaković.

Najavio je da građani mogu očekivati brže postupke, bolju dostupnost samih sudova i stalnih službi izvan njihova sjedišta te bolje suce koji će biti izabrani u transparentnom, objektivnom i bržem postupku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!