08:25 / 17.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Vlada prihvatila izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada će izvijestiti i o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu za 2017. godinu za potrebe nacionalnih manjina.
U Banskim dvorima održana je još jedna sjednica Vlade.

Vlada je u četvrtak donijela uredbu o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja za 2018. godinu, a kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ukupno je osigurana 2,71 milijarda kuna.

Od toga je avans od 1,1 milijarde kuna isplaćen u studenom, a u veljači kreće prva rata od 1,2 do 1,3 milijarde kuna.

- Ukupno je za financiranje izravnih plaćanja za 2018. osigurana 2,71 milijarda kuna, što će se isplatiti poljoprivrednicima do lipnja ove godine, sukladno propisima EU-a, kazao je Tolušić.

Omotnica za izravna plaćanja za 2018. koja se financira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP) iznosi 2,07 milijardi kuna, a za dopunska nacionalna izravna plaćanja u državnom proračunu je osigurano 635,8 milijuna kuna, što je ukupno 2,71 milijarda kuna namijenjenih za program izravnih plaćanja.

Prihvaćeno izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti

Vlada je prihvatila i izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti Hrvatske u kojem stoji kako je stanje stabilno i nema vidljivog potencijala njegova značajnijeg narušavanja, a glavni su izazovi povećane terorističke prijetnje u Europi, procesi u jugoistočnom susjedstvu, ilegalne migracije, strano obavještajno djelovanje i hibridno djelovanje.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je to prvo cjelovito izvješće koje se podnosi od usvajanja Strategije u srpnju 2017.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da izvješće ne daje tek pregled poduzetih aktivnosti i ostvarenog napretka, nego i jezgrovito naznačuje izazove u promicanju nacionalnih interesa i ispunjenju strateških ciljeva.

Prepoznavanje tih izazova i prepreka te stalna prilagodba sustava nacionalne sigurnosti trajna je zadaća u ispunjenju uloge državnih tijela u skrbi za nacionalnu sigurnost.Imenovani povjerenici za Ličko-senjsku županiju, Ogulin i Ilok te općinu Davor

Na zatvorenom dijelu sjednice imenovani su povjerenici za Ličko-senjsku županiju, za gradove Ogulin i Ilok te za općinu Davor nakon što je raspuštena Županijska skupština Ličko-senjske županije, ogulinsko i iločko Gradsko vijeće te Općinsko vijeće Davora zato što nisu u zakonskom roku donijeli svoje proračune.

Budimir Peranić imenovan je povjerenikom Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Županijske skupštine Ličko-senjske županije, povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća Grada Iloka imenovana je Jasminka Dragun, a povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća Grada Ogulina imenovana je Marina Kolaković.

Branko Sabo imenovan je povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća Općine Davor.

Zapošljava se 976 novih vojnika

Prihvaćen je i plan prijama osoblja za 2019. u Hrvatsku vojsku s planom promjena kategorija postojećeg vojnog osoblja s čim u vezi je ministar obrane Damir Krstičević istaknuo kako se nastavlja proces planskog prijama vojnika i mladih časnika u službu radi pomlađivanja kadrova i održavanja broja vojnika.

Planom se predlaže prijam 976 novih djelatnika s tržišta rada na temelju javnog natječaja za mjesta vojnika i časnika i 629 osoba koje su već zaposlene u Hrvatskoj vojsci i koji ovim planom mijenjaju postojeću kategoriju.

Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Vlada je prihvatila i izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu za 2017. za potrebe nacionalnih manjina.

Ministrica Marija Pejčinović Burić rekla je da su zabilježeni "pozitivni pomaci" i "visok stupanj" provedbe u kulturnoj autonomiji, odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina i vjerskim pravima te zastupljenosti u predstavničkim i izvršnim tijelima na državnoj i lokalnoj razini.

Ipak, trebalo bi uložiti i dodatne napore po pitanju službene uporabe jezika i pisma, kazala je te dodala da je što se tiče utroška financijskih sredstava u 2017. uloženo značajno više nego godinu prije, odnosno nešto više 144,1 milijuna kuna ili oko 13 milijuna kuna više nego u 2016.

Ćorić o LNG terminalu na Krku

Ministar energetike Tomislav Ćorić uoči sjednice Vlade komentirao je projekt terminala za ukapljeni plin na Krku.Kazao je da će biti izgrađen te da postoji zanimanje ulagača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!