Vlada prihvatila novi Zakon o obnovi i plan zbrinjavanja građana u kontejnerima

08.02.2023.

Zadnja izmjena 16:21

Autor: HRT/V.G./Hina

Dvor

Dvor

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Vlada je uputila u saborsku proceduru prijedlog novog Zakona o obnovi, koji bi trebao ubrzati i pojednostaviti obnovu, i prihvatila program zbrinjavanja više od 6000 građana koji borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) na području Zagreba i Petrinje.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Bačić rekao je na sjednici Vlade da se novim zakonom objedinjavaju sva tijela pod ministarstvo, rekonstruira model obnove, mijenja model samoobnove tako da će se zainteresiranima u startu osigurati sredstva, proširuje krug korisnika na srodnike, smanjuje dokumentacija, a time i broj sudionika u procesu obnove.

Do kraja lipnja montažne kuće za građane u kontejnerima


Bačić je izvijestio da su raspisali javni poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja za građane u kontejnerima čije kuće nose crvenu oznaku, a prvi put je uvedena takva mogućnost za građane čije kuće zahtijevaju konstrukcijsku obnovu.

Pozvani su vlasnici koji mogu iznajmljivati stanove i građani u kontejnerima da se jave kako bi im mogli utvrditi primjereniji smještaj.

Ministar je najavio da će do kraja lipnja nabaviti i postaviti na teren montažne kuće za građane u kontejnerima, kojima se do kraja godine neće riješiti obnova kuća ili stanova.

Prema novom zakonu, koji je u Sabor upućen po hitnoj proceduri, Fond za obnovu i Središnji državni ured pripajaju se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje će obavljati sve poslove vezane za obnovu.

Ministarstvo predlaže novi pristup samoobnovi pa će se građanima cijeli iznos potreban za obnovu, odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati prije početka radova obnove.

U slučaju nepodudaranja podataka iz zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem predlaže se proširenje dokaznih sredstva kojima podnositelj dokazuje pravo vlasništva, koja se razlikuju od uobičajenih načina dokazivanja, ali bez pravnog učinka na pravo vlasništva.

Do jednostavnije procedure ukidanjem elaborata i izrade projekta uklanjanja kuće...

Radi ubrzanja i pojednostavljenja obnove ukida se izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na braću i sestre vlasnika, odnosno bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera, odnosno neformalnog životnog partnera vlasnikovog srodnika.

Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Uvodi se davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, novčane pomoći za troškove izrade projekta, te mogućnost gradnje zamjenske obiteljske kuće u slučaju u kojem se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i promjena temeljnih karakteristika tla.

Zbrinjavanje kroz davanje u vlasništvo kuće umjesto obnove


Prijedlogom predviđa stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima i skraćivanje rokova za izradu projektne dokumentacije i provedbu revizije.

Najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS - aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Vlada je prihvatila informaciju Bačića o donošenju Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Programom se utvrđuje status svih korisnika kontejnera i određuju se mjere za njihovo stambeno zbrinjavanje i prioritetan postupak obnove.

Status korisnika i plan zbrinjavanja temelji se na obrađenim zahtjevima, izrađenoj projektnoj dokumentaciji i izvedenim radovima na dan 7. veljače.


Na području petrinjskog potresa 2351 kontejnera, zagrebačkog 68


Građani zbrinuti u mobilnim stambenim jedinicama nalaze se u kontejnerskim naseljima i parcelama uz oštećenu zgradu. Na području zagrebačkog i petrinjskog potresa ukupno se nalazi 2419 kontejnera u kojima je smješteno 6258 korisnika.

Na području petrinjskog potresa u kontejnerskim naseljima nalazi se 297 mobilnih jedinica u kojima je smješteno 438 korisnika, odnosno 287 obitelji, dok se na parcelama uz oštećenu zgradu nalazi 2054 kontejnera s 5753 korisnika, odnosno 2046 obitelji.

Na području zagrebačkog potresa nalazi se 68 mobilnih stambenih jedinica uz oštećenu zgradu u kojima je smješteno 67 obitelji.

Jedinice lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije oformile su 11 kontejnerskih naselja, od čega ih je na području Siska sedam, Petrinje tri, a Gline jedno.

U kontejnerskim naseljima uglavnom su građani koji su stanovali u višestambenim zgradama, neovisno radi li se o vlasnicima privatnih stanova, korisnicima državnih stanova ili onima u iznajmljenim stanovima.

Pripajanje Središnjeg državnog ureda za obnovu u Ministarstvo graditeljstva


Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se predlaže da Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine preuzme poslove i namještenike Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje.

Predloženim izmjenama, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na sjednici Vlade u srijedu, mijenjaju se odredbe o djelokrugu Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine koje preuzima poslove iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

- Ovim će izmjenama poslovi državne uprave koji se odnose na obnovu biti u djelokrugu jednog tijela državne uprave, što za cilj ima svakako ubrzavanje svih procesa vezanih uz obnovu i u konačnici njezini završetak, rekao je.

Također, izmjenama se predlaže da Ministarstvo financija preuzme dosadašnje poslove Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za Hrvatsku.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine tako bi preuzelo poslove, prava i obveze Središnjeg državnog ureda, kao i državne službenike i namještenike zatečenih na obavljanju preuzetih poslova, a Ministarstvo financija preuzelo bi, pak, poslove prava i obveze Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za državu, kao i državne službenike i namještenike.

Dodatne mjere pomoći u zapošljavanju za Sisačko-moslavačku županiju


Dodatne mjere pomoći za Sisačko- moslavačku županiju iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje će se dodjeljivati u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja, usvojila je Vlada zaključkom na sjednici u srijedu, a u četvrtak će biti predstavljene i u Petrinji.

Riječ je o potporama za zapošljavanje, samozapošljavanje te mobilnost radne snage Biram Hrvatsku, a ukupno je u Državnom proračunu za ovu godinu za to osigurano dodatnih šest milijuna eura.

Piletić: Šest milijuna eura dodatno za potpore za zapošljavanje


- Potpore za zapošljavanje definiraju se kao nove de minimis potpore (potpore male vrijednosti) te će se poslodavcima omogućiti zapošljavanje radnika na području Županije financiranjem 100 posto troška bruto 1 plaće u trajanju od godinu dana i to u rasponu od 700 do 1.025 eura, ovisno o stupnju kvalifikacije osobe koja se zapošljava, objasnio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Mjera potpore za samozapošljavanje dopunjuju se tako da se svim podnositeljima zahtjeva za ovu mjeru koji se registriraju kao poslovni subjekt na području Županije dodjeli potpora u iznosu od 15.000 eura, bez obzira koju od prihvatljivih djelatnosti registriraju.

Treća je mjera mobilnost radne snage, a njome se korisnicima potpore za samozapošljavanje, koji su registrirani na području Županije ili su promijenili prebivalište te preselili iz drugih županija u Sisačko-moslavačku, u ovoj godini omogućava iznos potpore od 7.000 eura.

- S obzirom na to da su sredstva za mjere aktivne politike zapošljavanja predviđena već u državnom proračunu, dodatna sredstva bila bi osigurana u iznosu od svega 6 milijuna eura, rekao je Piletić.

Mjere će sutra biti predstavljene u Petrinji uz nazočnost više ministara, najavljeno je na sjednici.

Pomoć BiH za izgradnju 10 km regionalne ceste na dionici Zavala-Orahov Do-granica RH (Slano)


Vlada je donijela i odluku o financijskoj pomoći Bosni i Hercegovini iz državnog proračuna za financiranje Projekta izgradnje regionalne ceste R428, dionica Zavala-Orahov Do-Granica RH (Slano) u dužini od 10 kilometara u Općini Ravno, u ukupnom iznosu nešto manjem od 7,3 milijuna eura.

Novac će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture doznačiti Općini Ravno, na temelju podnesenog zahtjeva za isplatom, a za podmirivanje dospjelih obveza prema izvoditeljima radova i za usluge obavljanja stručnog nadzora nad izvođenjem radova izgradnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da će izgradnja ove prometnice pridonijeti boljoj povezanosti dviju država, ostvarit će se i kontinuitet sa županijskom cestom (ŽC 6232) u Hrvatskoj, a time i cestovna veza s Jadranskom magistralom.

Zaključkom je Vlada prihvatila i sklapanje ugovora o donaciji lijeka Paxlovid između Hrvatske i Njemačke te sklapanje sporazuma radi provedbe te donacije između Hrvatske i tvrtke Pfizer, a ministra zdravstva Vilija Beroša ovlastila za njihovo potpisivanje.

- Novac za provedbu zaključka, odnosno za transport lijeka, osigurana su u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 1.327 eura, a distribucija lijeka u Hrvatskoj osigurana je bez naknade s ovlaštenom veleprodajnom tvrtkom, rekao je ministar Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!