Vlada prihvatila prijedloge Zakona o obrani i službi u OSRH

11:29 / 04.01.2018.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

S obzirom na to da je hrvatski vojnik najvažniji dio obrambenog sustava RH, Ministarstvo obrane RH 2017. proglasilo je godinom vojnika, dočasnika i časnika.
Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade RH prihvaćeni su prijedlozi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Izmjenama i dopunama ovih zakona čovjek postaje gravitacijsko središte pobjedničke Hrvatske vojske, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Jedna od najvažnijih promjena Zakona o obrani odnosi se na mogućnost pokretanja dodatnih sadržaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Na taj način razvijat će se sigurnosna kultura te jačati svijest kako su sigurnost i sudjelovanje u obrani pravo i obveza svakoga državljanina, rekao je ministar.

Predloženim Zakonom radi se i na podizanju standarda i uvjeta života te rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika. Tako su u izmjenama Zakona o službi OSRH predložene promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu. Pripadnicima Oružanih snaga omogućit će se bolji profesionalni razvoj, kao i vraćanje dostojanstva vojnog poziva radi većeg interesa za pristup u Oružane snage i na kraju, pridonijeti povećanju sigurnosti i zaštite Republike Hrvatske i njezinih građana, kroz promicanje vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata, istaknuo je Krstičević.

U tom je kontekstu pomaknuta je najviša dob za različite oblike prijma u vojnu službu na 30 godina s ciljem povećanja broja kandidata.

Ovim Zakonom predloženo je i uvođenje prvog ugovora na određeno vrijeme na dvije godine te drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45. godine vojnika/mornara čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!