Vlada produljila otpis potraživanja na potresom pogođenom području

21.06.2023.

16:39

Autor: HRT/D.M./Hina

Obnova u Sisku

Obnova u Sisku

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o nastavku otpisa potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu na potresom pogođenim područjima do kraja 2023.

Vlada je produljila i valjanost odluke o korištenju autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine za isto razdoblje. Na sjednici je istaknuto kako se sveukupno, od početka primjene mjere do 31. prosinca ove godine, taj izravan doprinos stanovništvu i gospodarstvu županije procjenjuje na više od 12,3 milijuna eura s PDV-om.

Produljuje se i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji štete, a sredstva potrebna za provedbu procjenjuju se na 1,5 milijuna eura.

Vlada je također za idućih šest mjeseci zadužila Hrvatsku radioteleviziju da produljii otpis potraživanja za RTV pristojbu obveznicima stradalim na potresom pogođenim područjima.

Zatvara se još jedno kontejnersko naselje u Petrinji


Nakon dvije i pol godine od razornog potresa koji je pogodio petrinjsko područje i života u kontejnerskom naselju, na Sajmištu je u srijedu počelo uklanjanje prvih mobilnih stambenih jedinica. Savjetnica za civilnu zaštitu i vatrogastvo u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i imovinu Grada Petrinje Sanja Mandić Vuksanović potvrdila je da na Sajmištu još ostaje 51 korisnik. 

- Odvezena su 22 stambena CROSCO kontejnera. Iz tih kontejnera iseljeno je 36 osoba koje su smještene u adekvatan smještaj putem javnog poziva, bilo putem smještaja u Dom za starije i nemoćne ili su smješteni u stan u Sisku, čiji je najam također subvencioniran od države, rekla je Mandić Vuksanović.

- Ovoga petka bit će dovršen odvoz svih CROSCO-ovih kontejnera. To će biti odvezeni kontejneri koji su služili za skladište, vešeraj i kuhinju, dodala je. Ostali korisnici mobilnih stambenih jedinica na Sajmištu ostaju u kontejnerima koje je donirala Republika Turska, ukupno njih 51.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!