21:12 / 03.01.2021.

Autor: HRT/V.G./Hina

Vlada proglasila katastrofu na potresom pogođenom području

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je osnovala Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa.
Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada proglašava katastrofu na potresom pogođenom području te da u ovoj situaciji nitko neće ostati sam. Vlada je osnovala Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa. Na čelu Stožera bit će ministar Tomo Medved. Sjednica Vlade počela je minutom šutnje za osmero mladih koji su tragično stradali u Posušju.

➡️ Saniranje posljedica potresa - najnovije informacije
➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima
➡️ Upute kako pomoći pogođenima potresom

- Ozlijeđene su 24 osobe, 18 je na bolničkom liječenju. Ozlijeđena su četiri vatrogasca, a jedan volonter je preminuo. U ime cijele Vlade izražavam sućut obiteljima preminulih. Tlo se i dalje trese, to smo vidjeli i jutros. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali moramo biti na oprezu. 16 od 18 članova Vlade je bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a sutra će ići još dvoje. Želim zahvaliti vojsci, Crvenom križu, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce, zajedništvo da se pomogne svima kojima je ovaj potres iz korijena promijenio život. To je bilo jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni. Na terenu su i statičari, brojne građevinske firme su dale doprinos. Želim zahvaliti i brojnim državama koje su u kratkom roku dale potporu i dostavile ključne potrepštine. Od srca im u ime Vlade zahvaljujem, rekao je Plenković.

Plenković: Nitko neće ostati sam

-U ovoj situaciji nitko neće ostati sam. Zato sam osobno razgovarao s gradonačelnikom Dumbovićem, on zna da smo uz građane Petrinje, bit će još podrške, dodao je premijer.

- Zahvaljujem i svim građanima koji su donirali novac da se pomogne građanima. Vlada je trenutno suočena s dvije krize. Odlučili smo danas ne samo proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije i već uz postojeći stožer civilne zaštite oformiti i poseban stožer na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Proglašavaju, kaže, katastrofu danas jer su temeljem načela postupnosti dobili informacije s terena u proteklih nekoliko dana i od ministra unutarnjih poslova, kroz sustav civilne zaštite o razmjerima šteta i posljedicama na funkcioniranje života. Vezano za novi stožer, Plenković je rekao da će u njega biti uključeni predstavnici svih resora, a potpredsjednici će biti Darko Horvat i Boris Milošević.

- Pokazat ćemo da imamo snage nositi se s posljedicama ove krize i otvoriti perspektivu za normalizaciju života i obnovu. Tako da postavimo temelje ne samo kriznoga upravljanja u danima neposredno nakon potresa nego i u razdoblju koje će podrazumijevati organiziranu obnovu oštećenih zgrada i kuća u ovim županijama. Uvjereni smo da će nova struktura pomoći i predstavnicima područne i lokalne samouprave, koordinaciji svih službi u kanaliziranju potpore koja dolazi od građana na kvalitetan način, istaknuo je premijer.

Petrinja i Glina razoreni, 14.175 prijavljenih šteta

Ukupno 19 jedinica lokalne samouprave stradalo je u potresu, rekao je župan Ivo Žinić. Prijavljenih šteta je 14.175 je prijavljenih šteta. 4194 objekta je pregledano. Imamo 825 oštećenih obrta, 700 gospodarskih objekata, 11 škola, gotovo sve crkve su oštećene. Sustav, prvenstveno država, odradila je maksimalno, ali i gospodarski sektori i pojedinci. Sustav civilne zaštite i dalje funkcionira, rekao je Žinić.

- Trebat će naći model i jasne kriterije na koji će se dodjeljivati kućice. Petrinja i Glina su razorene, ne funkcionira niti jedna ustanova. Žurne službe funkcioniraju. Uz probleme kontejnera tu je i kuhanje hrane za volontere, to će trebati centralizirati. Moramo kontrolirati donacije građevinskog materijala. Trenutno imamo opasnost u Petrinji i Gline, koje se nisu srušile, sada se urušavaju. Sisačka katedrala, toranj je oštećen i trebalo bi ga skinuti dizalicom jer mu prijeti urušavanje. Stanje je pod kontrolom, ali ništa nije normalno, rekao je Žinić.

Situacija u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji

Župan Kožić izvijestio je potom o situaciji u Zagrebačkoj županiji. Rekao je kako stanje nije toliko složeno kao u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali je preko 1000 objekata oštećeno.

- Stradala su četiri grada i tri općine, stradali su stambeni i poslovni objekti, te sakralni objekti od čega će neke trebati graditi iznova. U Zaprešiću je iseljena 81 obitelj jer su stradale stambene zgrade, dio je smješten kod obitelji, a dio u obližnjem hotelu. U svemu ovome bio je velik odaziv službi, nije bila ni u jednom času upitna pomoć. Nemamo još procjenu štete, to ćemo kad dobijemo izvješća statičara. Nema obitelji koja nije smještena, rekao je Kožić.

U Karlovačkoj županiji je bolja situacija. Do sada je evidentirano 300-injak oštećenih zgrada, od čega 150 na području okolnih općina. Mali broj zgrada morat će se u cijelosti rušiti.

Žurna reakcija sustava

Potpredsjednik Tomo Medved najavio je maksimalan angažman svih koji pomažu u sanaciji katastrofalnog potres te poručio da će se najprije žurno zbrinjavati ljude, a zatim pristupiti normalizaciji života i gospodarstva.

- Kao potpredsjednik Vlade želim poručiti narodu da ćemo se maksimalno angažirati bi se zbrinuli  ljudi koji nemaju krov nad glavom i što prije ublažile posljedice katastrofalnog potresa, istaknuo je na sjednici Vlade Tomo Medved.

Sve aktivnosti će se prvo usmjeravati kroz interventne mjere i žuran pristup za spašavanje zdravlja i života, a potom će se pristupiti sustavnom dijelu koji se tiče normaliziranja života na potresom pogođenom području, poručio je.

Podnoseći izvješće o dosad učinjenom, zahvalio je svim sastavnicama u sustavu Civilne zaštite i domovinske sigurnosti na provedenim aktivnostima nakon  katastrofalnog potresa. Medved, koji je i ministar hrvatskih branitelja, posebno je istaknuo doprinos hrvatskih branitelja koji su se u iznimno velikom broju organizirali i dali velik doprinos u sanaciji posljedica potresa.

"Neće se stati sve dok svi građani ne budu zbrinuti"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zaključio je da je sustav reagirao u iznimno kratkom roku - već isti dan na teren su otišli statičari i počeli s procjenom objekata. Izvršena je sektorizacija potresom pogođenog područja. Danonoćno se radi na postavljanju kontejnera i šatorskih naselja, opskrbljuje građane hranom.

- Angažirano je 100 pripadnika državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Ukupno je 800 vatrogasaca angažirano, odradili su preko 2500 intervencija, iz ruševina je spašeno preko 30 osoba. HGSS je angažirao oko 450 pripadnika. Obišli su oko 200 sela. Crveni križ je angažirao 360 pripadnika. Policija je na potresom pogođenom području evidentirala manji broj kaznenih djela, a niti jedno vezano uz razbojništvo, otimanje imovine, presretanje vozača, dodao je te naglasio kako se neće stati sve dok svi građani ne budu zbrinuti.

Na računu više od 54 milijuna kuna

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je Vlada financijski pokazala da stoji iza svojih građana te dodijelila 120 milijuna kuna kao prvi vid pomoći. Namjena tih sredstava je za zaštitu objekata od potencijalnog urušavanja, za nabavu materijala i izvođenje radova, za sanaciju infrastrukturnih oštećenja, za privremeni smještaj. Vlada je otvorila i račun na kojem se prikupljaju donacije, a dosad je skupljeno 54, 322.140.74 kuna.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević obišao je Glinu, Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu, općinu Dvor i okolna sela. Najavio je kako će dati svoj doprinos u novoformiranom stožeru kako nitko ne bi bio zaboravljen, da svi budu sigurni da će dobiti pomoć koju zaslužuju.

Fuchs: Glavno će biti organiziranje nastave za učenike i studente

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izvijestio je da je oko 50 posto obrazovnih objekata na području pogođenom potresom izvan funkcije pa će se aktivnosti usmjeriti na organiziranje nastave. Posebno je naglasio da je ministarstvo iz svojega proračuna osiguralo sredstva za nabavu 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa za seizmološku službu na PMF-u u vrijednosti 4,5 milijuna kuna.

- U pogođenom području ukupno je 58 obrazovnih institucija, a broj učenika u Glini, Petrinji i Sisku je 5658. Do danas su pregledana 42 obrazovna objekta od kojih je devet neupotrebljivo, 11 privremeno neupotrebljivo, a 22 su upotrebljiva, otprilike 50 posto objekata je izvan funkcije, kazao je Fuchs.

Ističe da će se na terenu osigurati pružanje psihološke pomoći za učenike i nastavno osoblje, kao i da će ministarstvo provesti žurne aktivnosti za izradu projektne dokumentacije kako bi se obnova školskih objekata realizirala u što kraćem vremenu. U tijeku je i analiza potreba za informatičkom opremom i ona će biti zamijenjena, dodao je Fuchs te napomenuo kako je ministarstvo preuzelo i plaćanje dijela troškova smještaja u studentskim i učeničkim domovima za sve studente koji imaju prebivalište na potresom zahvaćenom području.

Obuljen Koržinek: Formiran tim koji će planirati obnovu povijesnih jezgri

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je da su u potresu jako oštećene povijesne gradske jezgre Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice kao i 50-ak sakralnih građevina među kojima i katedrala u Sisku.
Ističe da je već formiran tim koji će planirati obnovu povijesnih jezgri, posebice Petrinje. Dodala je i da je donijela odluku o hitnim mjerama zaštite i provedbe popisa šteta, te napomenula da se priprema evakuacija pokretne kulturne baštine.

Kaže i da su pokrenuti radovi na sanaciji muzeja u Sisku koji će prihvatiti svu svjetovnu pokretnu baštinu dok će u zgradu biskupije biti evakuirana pokretna baština iz crkava. Najavila je da 11. siječnja počinje sustavni popis šteta koji će trajati tjedan dana. Što se tiče medija, Obuljen Koržinek rekla je da su zgrade radija Sisak i radija Petrinja neupotrebljive no da su im osigurani kontejneri te da su počeli raditi.

Beroš: Zbrinjavanje u najbližim bolnicama bez participacije

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako će građani s potresom pogođenih područja, zbog oštećenja sisačke bolnice, potrebnu zdravstvenu zaštitu ostvarivati u nekoj od najbližih gravitirajućih bolnica u okolici te biti oslobođeni plaćanja participacije. naveo je i da se osposobljava dio kapaciteta sisačke bolnice u dijelu ginekologije, neurologije, pedijatrije te liječenja covid pozitivnih pacijenata, dok su djelatnost ginekologije, opstetricije i hemodijalize u stalnoj funkciji.

Pacijenti iz istočnog dijela Sisačko-moslavačke županije upućivat će se na liječenje u opće bolnice Nova Gradiška, Pakrac, Požegu i Bjelovar, oni iz zapadnog dijela u Opću bolnicu  Karlovac a iz središnjeg dijela županije, uključujući gradove Sisak i Petrinju, u zagrebačke bolnice. Preuzimanje hitnih pacijenata u zagrebačke bolnice koordinirat će Krizni stožer Ministarstva zdravstva, a cilj je, kaže, da se hitni i redovni pacijenti zbrinu u najbližoj gravitirajućoj bolnici koja pruža odgovarajuću bolničku zdravstvenu zaštitu.

Beroš je najavio nastavak cijepljenja protiv covida u Sisačko-moslavačkoj županiji, kako bi se cijepilo osobe koje su u kolektivnom smještaju, djelatnike hitne medicinske pomoći i drugih hitnih službi. Cijepljenje je počelo u subotu te je cijepljeno 738 osoba, a tijekom ovog tjedan plan je cijepiti oko 1100 osoba a u naredna dva tjedna još oko 1600 osoba. Cijepljenje će se provoditi za osobe u kolektivnom smještaju, štićenike domova za starije a nakon toga za zdravstvene djelatnike i članove žurnih službi.

Istaknuo je kako je potresom oštećeno 90 posto sisačke bolnice "Dr. Ivo Pedišić" koja je na tri lokacije u šest zgrada, pri čemu su dvije lokacije u Sisku a jedna u Petrinji. Zgrada bolnice u Petrinji je privremeno neupotrebljiva, a Lječilište Topusko je bez značajnijih oštećenja, dok je Neropsihijatrijska bolnica u Popovači djelomično oštećena te je evakuirana zgrada uprave", rekao je Beroš.

Banožić: Nakon potresa u akcijama sudjelovalo 1100 pripadnika HV-a Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je da je u dosadašnjim akcijama na području pogođenom potresom sudjelovalo 1100 pripadnika Hrvatske vojske.

- Oružane snage RH su se u skladu sa svojom ustavnom zadaćom odmah nakon potresa angažirale u pomoći  stanovništvu Sisačko-moslavačke županije, gdje je od trenutka potresa do ponedjeljka angažirano ukupno 1100 pripadnika Hrvatske vojske, rekao je Banožić.

Naveo je da su vojnici bili angažirani na uklanjanju ruševina, čišćenju objekata i prometnica te javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Uz dežurstvo na terenu, vojska je stavila na raspolaganje opremu, cjelodnevne obroke, vodu, krevete, deke, šatore, vreće za spavanje, agregate i terenske kuhinje, dodao je ministar.

- 'Obavljali smo sanitetski prijevoz starijih i nemoćnih osoba, helikopterski prijevoz pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice, kao i prijevoz pripadnika HGSS-a u provedbi njihovih zadaća putem pet helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva', kazao je.

Banožić je naglasio da je Hrvatska vojska evakuirala stanovništvo, pri čemu je dio stanovništva pogođenog potresom zbrinut u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji.

Dodao je da je zbrinjavanje osigurano za štićenike petrinjskog Doma za starije i nemoćne te lokalno stanovništvo koje je ostalo bez domova.

- Hrvatska vojska je i dalje na terenu te daje pomoć i potporu nadležnim tijelima u čišćenju prometnica, prijevozu i postavljanju šatora i stambenih kontejnera, a pomaže i Hrvatskom crvenom križu u podjeli humanitarne pomoći, dok se dronovima snimaju kritične infrastrukture radi procjene nastale materijalne štete, zaključio je.

➡️ Proširenje mjera za Baniju i olakšice za blokirane

Ministar rada Josip Aladrović je najavio proširenje obuhvata mjera za očuvanje radnih mjesta na potresom pogođenom području, a ministar pravosuđa Ivan Malenica olakšice za blokirane građane.ž Na zatvorenome dijelu današnje, 35. sjednice Vlade raspravljena je jedna točka kadrovskih pitanja.

➡️ Vlada proglasila katastrofu na potresom pogođenom području

Potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu dana je ovlast za rukovođenje radom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Njegovim zamjenicima imenovani su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Ujedno, imenovani su i dodatni članovi Stožera civilne zaštite u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije: mr.sc. Zvonimir Frka-Petešić, Goran Jutriša, dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, mr.sc. Zdravko Jakop, Ivo Milatić, Zdravko Zrinušić, Tugomir Majdak, dr.sc. Silvio Bašić, Zdenko Lucić, Juro Martinović, Tomislav Paljak, Ivica Poljičak, Tonči Glavina, Spomenka Đurić, Margareta Mađerić, Tomislav Mihotić, Nikola Mažar i Željka Josić.
---

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!