10:36 / 07.02.2019.

Autor: J.L./HRT

Vlada protiv revizije Vatikanskih ugovora

-

-

Foto: - / -

Premijer Plenković je u uvodnom govoru na sjednici Vlade izdvojio raspravu iz Hrvatskog sabora o reviziji Vatikanskih ugovora.
Otvarajući 142. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković zahvalio je svima na izvrsnoj pripremi i organizaciji sjednice Vlade u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Vrijednost ugovora, odluka i sporazuma od 4,5 mlrd. kuna važan je signal koliku važnost pridajemo toj županiji, istaknuo je.

Izdvojio je raspravu iz Hrvatskog sabora o reviziji Vatikanskih ugovora i ponovio da Vlada smatra da nema potrebe za takve inicijative te da se ova Vlada i većina tome protovi. Suradnja sa svim vjerskim zajednicama je kvalitetno uređena i nastavit ćemo raditi u duhu suradnje i partnerstva, kazao je.

Najavio je odgovor na interpelaciju SDP-a u vezi s procesom nabave aviona, s ministrom obrane Damirom Krstičevićem u Saboru će odbaciti tu interpelaciju jer je ova vlada na modernizaciji hrvatskog ratnog zrakoplovstva više nego ijedna vlada dosad. Ova Vlada nije mogla utjecati na rezultat ove transakcije, no naša odlučnost u modernizaciji ratnog zrakoplovstva jednako je snažna i krenut ćemo u nove aktivnosti u tom pogledu, rekao je.

Važna današnja točka su kriteriji za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje, rekao je ističući da je trećina Hrvatske obuhvaćena Zakonom o stambenom zbrinjavanju da potpomognutom području, da je RH u provedbi programa i obnove do sada uložila 22 mlrd. kuna, a Hrvatska je sama, bez međunarodnih financijskih institucija, obnovila ili izgradila 156.000 kuća i stanova. To je kao da smo izgradili 10 Šibenika, ističe.

Govorio je i o posjetu grčkog predsjednika Prokopiosa Pavlopoulosa.

Kuščević: Zanima me mišljenje Hasanbegovića o Vatikanskim ugovorima

Ministar uprave Lovro Kuščević prokomentirao je Vatikanske ugovore.

- Katolička crkva je i danas i kroz povijest vrlo važan i poželjan čimbenik u našem društvu i socijalni partner. Njihov rad treba podržavati i ne otežavati. HDZ neće podržati reviziju tih Ugovora. Što se tiče stava SDP-a, to me ne čudi, provode politiku koju im je u nasljeđe ostavila stranka iz koje su proistekli, a to je Savez komunista Hrvatske. Malo me čudi Amsterdamska koalicija jer je dio te koalicije stranka koja se kroz povijest služila sloganom "vjera u Boga i seljačka sloga" (HSS op.a.). No to govori o njihovoj vjerodostojnosti. Zanima me i što ima za reći gospodin Hasanbegović o reviziji Ugovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!