10:25 / 25.02.2019.

Autor: P.F./Hina

Vlada raspisala poziv za 12 članova Savjeta za nacionalne manjine

-

-

Foto: - / -

Prijedloge treba poslati do 5. ožujka Vladinu Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
Vlada je pozvala vijeća nacionalnih manjina da predlože kandidate za sedam članova Savjeta za nacionalne manjine, a manjinske udruge, vjerske zajednice, pravne osobe i građane pripadnike manjina kandidate za pet članova Savjeta iz reda istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih i vjerskih djelatnika.

Prijedloge treba poslati do 5. ožujka Vladinu Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Za članove Savjeta treba predlagati pripadnike manjina, vodeći računa o zastupljenosti žena i mladih, treba predlagati osobe koje su svojom tolerancijom i suživotom, afirmirajući vlastitu kulturu, jezik i tradiciju, unaprijedile razumijevanje, snošljivost i dijalog među hrvatskim državljanima te pridonijele promicanju etničke, kulturne i vjerske raznolikosti Hrvatske. Uz podatak tko ga predlaže (vijeće, udruga i sl.), svaku kandidaturu mora pratiti životopis kandidata, obrazloženje zašto ga se predlaže i njegova izjava da prihvaća kandidaturu. 

Članove Savjeta na četiri godine imenuje hrvatska Vlada, a uz 12 članova za koje je sada raspisan poziv, u Savjet automatizmom ulazi  i osam saborskih zastupnika nacionalnih manjina. Savjet ima predsjednika i dva potpredsjednika koje, također, imenuje Vlada iz redova članova Savjeta, a svoju dužnost obavljaju profesionalno.

Savjet je autonomno tijelo osnovano na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Osnovan je radi što učinkovitijeg sudjelovanja nacionalnih manjina u javnom životu Hrvatske, ima pravo predlagati mjere za unaprjeđenje njihova položaja te raspoređivati sredstva koja država osigurava za potrebe nacionalnih manjina.

Za prošlu godinu raspoređeno je 32,4 milijuna kuna namijenjena financiranju gotovo 1100 programa koje je predložilo 160 manjinskih udruga, odnosno 226 njihovih podružnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!