Uvodi se jedinstvena nacionalna stipendija za vrhunske sportaše

29.09.2022.

14:55

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je na sjednici prihvatila Nacrt prijedloga zakona o sportu, kojim će se riješiti niz izazova u funkcioniranju sustava sporta te implementirati mjere Nacionalnog programa sporta, koji je Hrvatski sabor prihvatio u lipnju 2019. godine.


Prijedlogom zakona o sportu realiziraju se mjere iz Programa Vlade Republike Hrvatske, koji je predvidio uspostavu jasnih i transparentnih kriterija vrednovanja programa javnih potreba u sportu i uspostavu kategorizacije sportova, kao i osiguravanje veće potpore radi poboljšanja zdravstvenog statusa građana, uključujući daljnji razvoj sporta u okviru odgojno-obrazovnog sustava, navodi se u priopćenju Vlade.

- Prijedlogom zakona na jasan se način definira sustav sporta kako bi se unaprijedio status sportaša i kvaliteta obavljanja sportskih djelatnosti te potaknulo što više djece i mladih na bavljenje sportom. Osim toga, jasnije se definira sustav financiranja sporta, ali i nadzor nad trošenjem sredstava, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako Vlada konkretnim potezima unapređuje kvalitetu sustava sporta.

Jedan od najvažnijih noviteta u Prijedlogu zakona odnosi se na donošenje kategorizacije sportova, a koja će postati i temelj za dodjelu sredstava. Drugi važan novitet odnosi se na plaćanje doprinosa, odnosno mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, vrhunskim sportašima 1. kategorije, iz državnog proračuna.

Također, uvodi se nacionalna stipendija za vrhunske sportaše 1., 2. i 3. kategorije, jer vrlo često sportaši dobivaju različite iznose stipendija koje im isplaćuju njihove lokalne sredine, ovisno o svojim financijskim mogućnostima.

Prijedlogom Zakona se prvi put uvode trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih, paraolimpijskih i olimpijskih medalja gluhih, a jedan od možda i najvažnijih noviteta je izravno izdvajanje iz državnog proračuna za županijske sportske zajednice kako bi se osiguralo sufinanciranje troškova stručnog rada i poboljšanja materijalnih uvjeta za provedbu programa za djecu i mlade do 18 godina.

Također, jasnije su definirana i ulaganja u sportsku infrastrukturu, odnosno donošenje mreže sportskih građevina temeljem koje ćemo nastaviti ciljano ulagati kako bismo u svim dijelovima Hrvatske sport učinili podjednako dostupnim svima - od rekreativaca do vrhunskih sportaša.

Nacrt prijedloga zakona o sportu upućen je u saborsku proceduru te bi na snagu trebao stupiti u siječnju 2023. godine.

Uvodi se jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima

 Prijedlogom Zakona o sportu uvodi se kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima (od I. do III. kategorije) kao i trajna naknada za trenere osvajače medalja.

- Jedan od najvažnijih noviteta odnosi se na donošenje kategorizacije sportova koje ću postati i temelj za dodjelu sredstava, naglasila je Brnjac.

Kategorizaciju će provoditi krovna sportska udruženja - Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, svaki za sportove iz svoje nadležnosti, a osnovni kriteriji su masovnost sporta u Hrvatskoj, zastupljenost u svijetu i Europi, uspješnost u ostvarenju sportskih rezultata te udio djece i mladih u ukupnom broju sportaša pojedinog sporta.

Novina je i plaćanje doprinosa (mirovinskog i zdravstvenog osiguranja) vrhunskim sportašima I. kategorije s uspostavljenim imovinskim cenzusom.

Nacionalna stipendija najboljima

Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I, II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije (ovisno o kategoriji iznosit će od 1000 do 3000 kuna) koji će im isplaćivati država.

Pritom će svi oni i dalje će moći primati stipendije koje trenutačno primaju, primjerice od jedinica lokalne samouprave.

Po prvi se puta uvode i trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih, paraolimpijskih i olimpijskih medalja gluhih. Ovo pravo do sada su imali samo sportaši.

- Novitet je i da će se iz proračuna izdvajati novac za županijske sportske zajednice kako bi se osiguralo sufinanciranje troškova stručnog rada i poboljšanje materijalnih uvjeta za provedbu programa za djecu i mlade do 18 godina. Tim ćemo sredstvima klubovima u najslabije razvijenim sredinama i onima koji imaju najmanju mogućnost izdvajanja za sport omogućiti financiranje trenera te opreme poput lopti, strunjača i svih drugih rekvizita za djecu, kako bi se ona mogla u što većem broju baviti sportom, naglasila je Brnjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!