Vlada prihvatila novi paket mjera za pomoć Ukrajini

24.08.2023.

18:09

Autor: P.F./Hina/HRT

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Vlada je prihvatila novi paket mjera za pomoć Ukrajini. Riječ je o materijalnim sredstvima i vojnoj opremi kojom će se dodatno osnažiti i unaprijediti sposobnosti ukrajinske vojske, osobito kopnenih i zračnih snaga.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je prihvatila i osmu odluku o vojnoj pomoći Ukrajini čime je vidljivo da Hrvatska i dalje čvrsto stoji uz Ukrajinu u njezinoj borbi za suverenitet i teritorijalni integritet. Vrijednost materijalnih sredstava koja će se darovati Ukrajini na temelju osme Odluke Vlade iznosi oko 30 milijuna eura.

Vlada RH do sada je donijela sedam Odluka o darovanju materijalnih sredstava Ukrajini, odnosno vojnoj pomoći Ukrajini, a za njihovu provedbu bilo je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane. Prva Odluka Vlade tako se odnosila na humanitarna sredstva, a u svim ostalim Vladinim odlukama bila je riječ o darovanju materijalnih sredstava.

Riječ je o materijalnim sredstvima i vojnoj opremi kojom će se dodatno osnažiti i unaprijediti sposobnosti ukrajinske vojske, osobito kopnenih i zračnih snaga. Također, donacijama će se dodatno poboljšati oprema i naoružanje ukrajinskih vojnika.

- Važno je naglasiti sveobuhvatnu bilateralnu pomoć Ukrajini, od čega se najveći iznos, do sada oko 180 milijuna eura, odnosi na vojnu pomoć. Pomoć se ostvaruje i kroz inicijative Europske unije, odnosno trodijelni pristup usmjeren na donaciju opreme Ukrajini, nabavu i jačanje industrijske proizvodnje, rekao je ministar obrane Mario Banožić i u ovoj prigodi čestitao Ukrajini koja danas obilježava Dan neovisnosti.

Ukupna pomoć Ukrajini iznosi 256 milijuna eura, što predstavlja znatnu donaciju i potporu ukrajinskom narodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!