12:52 / 27.01.2019.

Autor: HRT

Vlada RH: Zaštita dostojanstva svake osobe zajednički je zadatak

-

-

Foto: - / -

O neizrecivoj patnji, ponižavanju i umorstvu milijuna nevinih žrtava te bezumnoj tragediji židovskog naroda diljem okupirane Europe osobito je važno educirati mlade, ponajprije u školama, navodi Vlada RH.
Vlada RH pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, u spomen na oslobođenje najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau 1945. te poručila kako je zaštita dostojanstva svake osobe zajednički zadatak i obveza prema svim žrtvama holokausta. Također, ističe da je o bezumnoj tragediji židovskog naroda diljem okupirane Europe osobito važno educirati mlade, ponajprije u školama.

- Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta svijet se s pijetetom prisjeća najmračnijeg razdoblja u ljudskoj povijesti, sustavnog progona, genocida i strašne patnje ponajprije židovskog naroda, ali i ostalih žrtava nacističkog režima. Holokaust je u svojoj ishodišnoj ideji potpuna negacija humanosti i svih kulturnih i civilizacijskih postignuća te temeljnih moralnih vrijednosti čovječanstva.

Posebno poštovanje prema ubijenima u NDH i u ustaškom logoru Jasenovac

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prilika je za odavanje poštovanja prema milijunima nedužnih žena, muškaraca i djece ubijenih samo zato što su bili druge vjere ili nacije. O neizrecivoj patnji, ponižavanju i umorstvu milijuna nevinih žrtava te bezumnoj tragediji židovskog naroda diljem okupirane Europe osobito je važno educirati mlade, ponajprije u školama. To se odnosi i na NDH, posebno na ustaški logor Jasenovac i druge u kojima su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Prilika je, također, da se oda priznanje hrvatskim Pravednicima među narodima kojih je 117, a koji su za vrijeme Drugoga svjetskog rata izložili vlastiti život da bi spasili svoje sugrađane židovske vjere.

Jedino osviješteni mladi ljudi, koji nisu uskraćeni za pouke iz povijesti, moći će graditi moderno društvo, oslobođeno svakog oblika mržnje i nesnošljivosti, u skladu s demokratskim i europskim vrijednostima, stoji u priopćenju Vlade.

Vlada u priopćenju ističe i kako to bolno razdoblje za čovječanstvo treba služiti kao trajna opomena i obveza kako bismo budućim naraštajima ostavili Hrvatsku okrenutu prema budućnosti, zemlju u kojoj se učvršćuju i njeguju vrijednosti međusobnog razumijevanja i poštovanja, u kojoj ne smije biti mjesta isključivosti, netoleranciji i nasilju, pogotovo ako se temelji na nacionalnom podrijetlu ili vjerskom uvjerenju.

- Stoga daljnje učvršćivanje slobode i jednakosti svih ljudi, kao i zaštita neotuđivog dostojanstva svake osobe, treba biti zajednički zadatak i obveza prema svim žrtvama holokausta, poručuje Vlada.

Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 2005. 27. siječnja proglašen je Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta, kojim se obilježava uspomena i odaje počast stradalima u genocidu u kojem je ubijeno oko šest milijuna Židova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!