12:12 / 15.10.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./HRT

Vlada se sastala sa županima i predstavnicima gradova i općina

Andrej Plenković i Danijel Marušić

Andrej Plenković i Danijel Marušić

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas predsjedava sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Zaprešiću. 

Drugi je to takav susret - prvi je održan prije pet godina u Zagrebu.


Teme sastanka su situacija s pandemijom koronavirusa te uloga i obveze lokalne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite, izrada državnog proračuna za 2022., pripreme za uvođenje eura kao službene valute te prilike koje nude europski fondovi u financijskom razdoblju 2021.-2027.

- Teme koje danas otvaramo imaju direktan utjecaj na demografsku sliku Hrvatske i baš zbog toga moramo ustrajno pristupiti njihovom rješavanju. Nadam se da će, kao i do sada, svi dionici u tim procesima biti otvoreni za dijalog i izgradnju učinkovitog sustava, rekao je brodsko-posavski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.


Plenković je kao ključni izazov istaknuo uspješan proces očuvanja radnih mjesta.


- Mislim da smo tu kao Vlada djelovali i brzo, i odlično, i odvažno, i na vrijeme, i vrlo izdašno u smislu podrške privatnom sektoru, radnicima, onim sektorima koji su bili ugroženi zbog COVID-a, gdje smo odstupili od naše glavne linije koja je to bila od 2016. do 2020., a to je odgovorno upravljanje javnim financijama. I sad smo bili odgovorni, ali na jedan drugi način, svjesno smo otišli u deficit, ali smo taj novac distribuirali onima kojima je bio najpotrebniji, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!