12:34 / 30.11.2018.

Autor: P.F./Hina

Vlada: Skuplje cigarete i porez na automobile koji više zagađuju

-

-

Foto: - / -

Maloprodajna cijena cigareta ne bi se smjela povisiti za više od 2 kn. U posebnom porezu na automobile smanjit će se opterećenje na vrijednosnu komponentu i uvesti porezno opterećenje na emisiju CO2 prema prijeđenom kilometru.
Vlada je na sjednici prihvatila uredbu o povećanju trošarina na cigarete, koje ne bi trebale poskupjeti više od dvije kune, i uredbu o posebnom porezu na automobile kojom želi spriječiti mogući udar na cijene vozila zbog novog kriterija mjerenja ispušnih plinova u EU-u.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić rekao je da se  mijenjaju visine trošarina na cigarete i iznos minimalne trošarine u skladu s  direktivom EU-a iz 2011. godine o strukturi i stopama trošarina koje se primjenjuju na prerađeni duhan. Uredbom se utvrđuje da će specifična trošarina s trenutnih 310 porasti na 335 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina ostaje ista, na 34 posto od maloprodajne cijene cigareta. Minimalna trošarina na cigarete povećava se za 59 kuna, sa sadašnjih 696 kuna na 755 kuna za 1000 komada cigareta.
Također uredbom se propisuje da trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta iznosi 600 kuna za jedan kilogram kao i na ostali duhan za pušenje.
Uredba će se objaviti u Narodnim novinama, a stupa na snagu 3. prosinca ove godine.

Predloženo dodatno smanjivanje vrijednosne komponente poreza na vozila

Vlada je prihvatila i izmjenu Uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila, koja će stupiti na snagu na početku iduće godine. Bit je da se smanji opterećenje na vrijednosnu komponentu i uvede porezno opterećenje na emisiju CO2 prema prijeđenom kilometru.

Cijela inicijativa ide prema tome da se smanji vrijednosna komponenta i da se smanji porezno opterećenje na motorna vozila koja kupuju naši građani. U ovoj fazi predviđeno prosječno smanjenje je 6,8% ili oko 97 milijuna kuna, ako se nastavi dosadašnji trend kupnje motornih vozila, a ukupno na godišnjoj razini, koju smo započeli izmjenom uredbe 12. siječnja ove godine, to bi bilo oko 350 milijuna kuna manje poreznog opterećenja za građane, rekao je Zrinušić.

Uredbom se vrijednosna naknada u sklopu posebnog poreza prilikom kupnje vozila smanjuje s trenutno važećih. Za četvrtu skupinu vozila, čija se cijena kreće između 200.000 i 250.000 kuna vrijednosna naknada smanjila bi se s trenutno važećih 4.500 na 3.500 kuna. I za sve ostale skupine vozila ta bi se vrijednosna naknada smanjila. Sada se kreće u rasponu od 8.000 do 60.000 kuna, dok bi se ubuduće kretala od 6.000 do 48.500 kuna.

Za prvu i drugu skupinu vozila, čija je vrijednost do 150.000 kuna, i dalje se neće plaćati vrijednosna naknada, dok bi za treću skupinu, vozila u vrijednosti od 150.000 do 200.000 kuna, ta naknada iznosila kao i do sada 2.000 kuna.

Vlada je izmijenila tu uredbu jer početkom iduće godine u EU-u na snagu stupaju stroži standardi mjerenja emisija CO2, poznati kao WLTP protokol, koji bi nakon 20 godina trebao zamijeniti NEDC (novi europski ciklus vožnje).
Novi WLTP protokol u mjerenju potrošnje realniji je i mnogo bliži stvarnosti nego što je NEDC (vozila su trošila više nego što je to bilo navedeno u deklaracijama).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!