12:38 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Vlada smanjila porezna davanja pri kupnji novih vozila

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar financija rekao je kako očekuje ukupno smanjenje poreznog opterećenja za 350 milijuna kuna.
Vlada je na današnjoj sjednici donijela i uredbu o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila. Prema njoj se od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti izuzimaju nova vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150.000 kuna, što predstavlja dvije trećine svih novih prodanih vozila.

Za vozila čija je cijena od 150.000 do 200.000 kuna vrijednosna naknada utvrđuje se u iznosu od 2000 kuna, od 200.000 do 250.000 kuna ta naknada iznosi 4500 kuna, a za vozila skuplja od 600.000 kuna iznosi 60.000 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se ova uredba odnosi nastavno na poreznu reformu koju su predložili 2016. Hrvatskom saboru, a koja je stupila najvećim dijelom 2017. "Tijekom te godine najviše smo se usmjerili na ovu problematiku, a mi ćemo je nazvati oporezivanjem automobila. Ova završna uredba jedan je završni korak u paketu tih mjera. Naši ciljevi bili su oživljavanje samog tržišta automobila. Kriza i neki drugi razlozi proteklih godina doveli su do toga da je prosječna starost automobila prelazila 13 godina", kazao je.

"S druge strane tu je i briga za okoliš. Mi pratimo trendove u Europi te smo ih isto tako željeli provesti u Hrvatskoj. I zadnje, naravno, sigurnost cestovnog prometa jer smatramo da ćemo na ovaj način dati doprinos povećanju sigurnosti na našim cestama", dodao je. 

Ministar Marić istaknuo je da je naglasak ove uredbe na vrijednosnoj komponenti vozila. Rekao je kako automobili u vrijednosti do 150.000 kuna više neće podlijegati vrijednosnom porezu. "Kada sve to skupa zbrojimo u smislu vrijednosnog efekta koji smo razradili i prihvatili na Vladi, to je prosječno smanjivanje nameta za oko trećinu", najavio je. 

Ministar financija dodao je i kako očekuje ukupno smanjenje poreznog opterećenja za 350 milijuna kuna, a smanjeni proračunski prihod po njegovim bi riječima trebao biti nadoknađen življom gospodarskom aktivnošću u segmentu prodaje vozila. "Trgovci su sigurno spremni i možemo ubrzo očekivati utjecaj (uredbe) na cjenike automobila", rekao je.

U Vladi smatraju da Uredba osigurava veću poreznu transparentnost i predvidljivost, administrativno rasterećenje trgovaca i smanjenje administrativnog angažmana Carinske uprave. Premijer Andrej Plenković dodao je da je Uredba o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila prilog poreznom rasterećenju građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!