Vlada priprema mjere, oporba traži interpelaciju, a gospodarstvenici pomoć

14.02.2022.

19:30

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Mjere protiv cjenovnog udara, oporba za interpelaciju Vlade

Mjere protiv cjenovnog udara, oporba za interpelaciju Vlade

Foto: HTV / HRT

Klub zastupnika Mosta najavio je pokretanje interpelacije o radu Vlade vezano za zaštitu potrošača, zbog sve viših cijena energenata. Sastanak svih oporbenih stranaka završio je bez zaključaka, ali s planovima za daljnje dogovore o problemu energetike. Mjere koje će Vlada predstaviti u srijedu, a među kojima bi trebalo naći i snižavanje PDV-a na hranu, u oporbi ocjenjuju zakašnjelim i nedovoljnim.


- Vlada je nespremna dočekala inflaciju, iako oporba odavno upozorava na to da rast cijena energije negativno utječe na standard građana, kažu u Mostu. 


- Vlada kasni osam mjeseci s paketima mjera, ostali u EU-u, oni su već ranije izašli s jako detaljnim scenarijima, rekao je Zvonimir Troskot iz Mosta.


I za SDP Vladine su mjere zakašnjele i nedovoljne, a mogući udar zbog uvođenje eura u njima se ne spominje. 


- Tamo nema mjera za umirovljenike, tamo nema ni govora da bi se promijenio obračun pdv-a na trošarine na energente, rekao je Peđa Grbin (SDP).


Vlada priprema sveobuhvatni paket


Vlada mjesecima ograničava cijene goriva, cijene struje i plina za građanstvo zamrznute su do 1. travnja, a u pripremi je i sveobuhvatan paket mjera, kaže premijerov savjetnik za ekonomska pitanja Zvonimir Savić.


- Svojom širinom i obuhvatom i brojnošću mjera i po intenzitetu bit će među najjačima na razini cijele Europske unije što mislim da je dobro i u tom segmentu sigurno nismo zakasnili, kazao je Savić.


Najavljene Vladine mjere, stranka Možemo! djelomično će podržati.


- Smanjenje PDV-a na plin i toplinsku energiju, što smo i predlagali, to ćemo sigurno podržat, ali PDV na hranu bojim se da to neće funkcionirat ako uz to ne idu i neke mjere kontrole cijena i kontrole ekstraprofita, kazala je Sandra Benčić iz Možemo!.


Detalje mjera Savić ne otkriva, ali će, kaže, obuhvatiti i gospodarstvo i građane.


- To će bit kombinacija i poreznih rasterećenja, i uloga smanjivanja određenih naknada HEP-a, te širenje vaučer koji već postoje za struju proširiti i na plin, proširit njihov obuhvat i broj kućanstava koji su u potrebi, rekao je Savić.


Gospodarstvenici: Pomoć nam je nužna


Pomoć je gospodarstvenicima nužna jer su nekima troškovi veći 300 pa čak i 700 posto, kažu u HUP-u.


- Država mora nešto napraviti. Naravno nitko nije protiv tržišnih sila, ali ovo su ipak neke izvanredne okolnosti, jer ako sad pustimo tržište da riješi sve, što ćemo doživjet? Sve ovo što smo započeli s ekonomskim rastom može, na kraju krajeva, nestati, kazala je Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca.


Nove mjere Vlada će javnosti predstaviti prekosutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!