07:13 / 07.12.2020.

Autor: V.K. T.V./HRT

Vlada: Srednje škole prelaze na nastavu 'online', među najgorima smo u Europi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je donijela odluke o posebnim nagradama za rad s oboljelima od Covida u iznosu od 10% osnovne plaće i to za radnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, za službenike kaznenih tijela i pripadnike OSRH.
Vlada je donijela četiri odluke o posebnim nagradama za rad s oboljelima od covid-19 u iznosu od 10 posto osnovne plaće i to za radnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, za službenike kaznenih tijela i pripadnike Oružanih snaga. Premijer Andrej Plenković izvijestio je kako će većina županija zatražiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja da se od ponedjeljka, 14. prosinca srednje škole prebace online, sve do 18. siječnja.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu

Sjednicu Vlade premijer Andrej Plenković ponovno je vodio iz izolacije. Na početku početku sjednice osvrnuo se na zadržavanje financijskog rejtinga agencije Fitch koja je Hrvatskoj već treći puta zadržala investicijsku razinu uz stabilne izglede. Rekao je kako je to dobar signal i očekivani postepeni oporavak od pandemije koronavirusa, te snažnih gospodarskih mjera Vlade, ulaska u tečajni mehanizam 2, održavanju gospodarskih aktivnosti unatoč zahtjevnim okolnostima.Što se tiče epidemije Covida 19, premijer je naglasio kako je danas 10. dan od posljednjeg postroženja mjera. Kazao je kako je još prerano reći kakva je ocjena njihovog učinka, može se konstatirati da je u posljednjih 7 dana broj potvrđeno zaraženih porastao za 4 posto u odnosu na prethodnih 7 dana. Što se tiče škola, premijer je izvijestio kako će većina županija zatražiti od ministarstva znanosti da se od 14. prosinca škola prebaci na on line za srednje škole. Naglasio je kako je prioritet Vlade sačuvati zdravlje građana te očuvanje  života, a isto tako, Vlada je svjesna i ekonomske situacije. Božićnice za državni i javni sektor bit će isplaćene 18. prosinca, podignute su s 1250 na 1500 kuna, izvijestio je Plenković.

Beroš: Hrvatska je prema incidenciji među najgorima u Europi

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je 4. prosinca bolnicama dana uputa o dodatku za posebne uvjete rada svima koji rade s COVID-19 bolesnicima. Posebna nagrada od 10 posto u iznosu plaće bit će isplaćena zdravstvenim djelatnicima koji rade s bolesnicima s Covid-19. Primjena isplate počinje s plaćom za studeni pa će svima razlika biti isplaćena s plaćom za prosinac.

Deset posto dodatka na plaći dobit će i radnici u sustavu socijalne skrbi te pripadnici zdravstvene službe Oružanih snaga RH koji obavljaju poslove vezane za pružanje skrbi oboljelima od Covida, kao i službenici kaznenih tijela koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim osobama lišenim slobode u zatvorskom sustavu. 

- Hrvatska je prema incidenciji među najgorima u Europi. Pritisak na zdravstveni sustav je velik, no uspješno odgovaramo zahtjevima. Otvorili smo dva dodatna covid odjela u KBC-u Rijeka i Krapinskim toplicama. Dajemo svoj maksimum. Apeliram na pridržavanje mjera, rekao je Beroš. Istaknuo je i kako je među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 1495 aktivnih te 925 slučajeva samoizolacije. Ozdravilo je njih 7.492.

Božinović: U kažnjavanje i prevencija te edukacija

- Od prošle sjednice vlade počela je primjena izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Više puta smo istaknuli da će se građani prvenstveno upozoravati na epidemiološke mjere, jer nam je cilj bio i ostao i dalje prevencija i edukacija. Međutim navedenim zakonom omogućeni su mehanizmi koji će se koristiti za kažnjavanje u slučajevima kada se i nakon upozorenja odogovorne osobe građani ne budu odgovorno ponašali, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Inspektori ravnateljstva Civilne zaštite izvršili su ukupno 2696 nadzora poslovnih subjekata te su izdali 57 usmenih upozorenja kojima su otklonjeni nedostaci tijekom nadzora. Biti će podnesen jedan prekršajni nalog u iznosu od 30.000 kuna zbog kršenja mjera o zabrani rada, izvijestio je. Dodao je kako su pripadnici Državne intervencijske postrojbe izvršili 1778 nadzora te utvrdili 265 nepravilnosti, od kojih ih je 237 uklonjeno na licu mjesta. Inspekcije su na daljnje postupanje uputile 92 službene zabilješke.

Policija provela nadzor nad preko 11 tisuća objekata

- Policijski službenici proveli su nadzor nad ukupno 11.090 objekata i događaja, pri čemu je u sedam objekata utvrđeno kršenje mjera i bit će podneseno sedam prekršajnih naloga. Temeljem zaprimljenih dojava utvrdili su ukupno 82 kršenja mjera samoizolacije građana, a zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti bit će podneseno pet kaznenih prijava, kazao je Božinović.

Postavljeni su i dodatni kontejneri i šatori te 34 uljna radijatora za potrebe medicinskih ustanova s područja Grada Zagreba, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Karlovačke i Istarske županije. Ravnateljstvo Civilne zaštite izdalo je 1.449.000 artikala zaštitne opreme, odnosno 110 tona, a primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi. U logističkom centru ravnateljstva u Jastrebarskom te regionalnim skladištima u Rijeci, Osijeku i Splitu ima oko 10,7 milijuna različitih artikala, to jest 890 tona zaštitne opreme, zaključio je Božinović.

Odbačeni navodi iz interpelacije o lošem radu Vlade

Vlada je sa sjednice u ponedjeljak u Hrvatski sabor uputila izvješće u kojem predlaže da parlament kao neutemeljenu odbije oporbenu interpelaciju o radu vlade u vezi s pripremom zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom. Izvješće je cjelovito, sveobuhvatno i siguran sam da će rasprava u Saboru otkloniti brojne neutemeljene primjedbe koje određeni predstavnici oporbe sugeriraju Vladi RH, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je izvješće te rekao da Vlada od početka epidemije kontinuirano poduzima mjere kako bi se unaprijedilo funkcioniranje zdravstvenog sustava u izvanrednim situacijama epidemije bolesti Covid-19 te odgovorno, ozbiljno i vjerodostojno upravlja svim elementima koji bi mogli uzrokovati neželjene posljedice uslijed epidemije bolesti Covid-19.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!