13:13 / 25.04.2019.

Autor: HRT/Hina

Vlada: U Hrvatskoj niža stopa nezaposlenosti nego u eurozoni

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o provedbi aktivne politike zapošljavanja u 2018.
Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o provedbi aktivne politike zapošljavanja u 2018., a ministar rada Marko Pavić tom se prilikom pohvalio da Hrvatska ima stopu nezaposlenosti od 7,5 posto, što je manje od prosjeka eurozone.

- Već peti mjesec stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj manja je od one u eurozoni, izjavio je Pavić na sjednici Vlade te posebno naglasio 96.058 više zaposlenih nego prije tri godine.

U prve dvije godine mandata ove Vlade osigurano je 4,5 milijardi kuna za programe zapošljavanja, a ove godine na raspolaganju su dvije milijarde kuna.
Predstavljajući izvješće, ministar se posebno osvrnuo na kritike vezane uz ugovore na određeno vrijeme koji se nude mladima.

I na tom je području, istaknuo je, prisutan pozitivan trend pa poslodavci unutar godine dana sve više prebacuju mlade zaposlenike iz određenog u neodređeni radni status. Tako je 2015. fiskalnu olakšicu za to iskoristilo 33.000 poslodavaca, a 2018. bilo ih je 101.000.

- Politika Vlade dovela je do toga da imamo jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, ubrzanje gospodarskog ciklusa i povećanje stope zaposlenosti, koja je u trećem kvartalu prošle godine iznosila 66 posto, istaknuo je ministar rada.

Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja od 2018. do 2020. Vlada je donijela u prosincu 2017.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!