00:00 / 24.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Vlada u petak o prijedlogu Zakona o obnovi Zagreba

-

-

Foto: - / -

Nakon 13-satne rasprave o programu Vlade i ministrima potporu je iskazalo 76 zastupnika, 59 ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo.
Hrvatski sabor izglasao je povjerenje 15. vladi Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem. Nakon 13-satne rasprave o programu Vlade i ministrima potporu je iskazalo 76 zastupnika, 59 ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. Prva sjednica Vlade bit će sutra.

Premijer Andrej Plenković poručio je da će nastojati opravdati dobiveno povjerenje. Prethodno je, nakon završene rasprave o Vladi, zahvalio zastupnicima koji su dali potporu programu i ljudima koje je predstavio, ali i onima koji su izrazili kritike i neslaganje. Oformili smo parlamentarnu većinu s partnerima s kojima ćemo, siguran sam, provesti program oko kojeg smo se suglasili, kazao je i istaknuo da je dovoljno 76 'ruku', koliko ima saborska većina, ako postoji konstruktivnost i želja za radom za Hrvatsku.

- Cilj pred nama je raditi na političkom programu koji, po nama, pogađa sve bitno za Hrvatsku u iduće četiri godine, poručio je te naglasio kako u tome Hrvatska ima dodatnu polugu za koju se izborila, 22 milijarde eura. Napravili smo iskorak koji nam daje veći manevarski prostor u situaciji bez presedana, imamo alate koje ćemo iskoristiti, imamo više iskustva nego prije četiri godine, imamo uigrane ljude, rekao je zastupnicima.

Najavio je da će Vlada iduće četiri godine nastojati dati sve od sebe, znanjem, stručnošću, elanom, entuzijazmom.

- Imamo tim, motiv rada za opće dobro, za Hrvatsku, motiv da se odužimo onima koji su za Hrvatsku dali sve, hrvatskim braniteljima, i za njih ćemo raditi u godinama pred nama. Želja nam je da Hrvatska za četiri godine izgleda bolje nego danas, poručio je. Najavio je i da će Vlada nastojati biti otvorenija prema prijedlozima oporbe.

Među pet Vladinih prioriteta u četverogodišnjem mandatu su socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost. Vladin će prioritet biti i da 22 milijarde eura osiguranih iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i europskog programa za oporavak Europa za nove generacije u potpunosti iskoristi kako bi osigurala brz oporavak gospodarstva i ulaganje u prioritetna područja.

16 ministara nove Vlade

Nova Vlada ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Milošević (SDSS).

Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutarnjih poslova, a Marić financija. Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš zdravstva, Oleg Butković mora i prometa, a Marija Vučković ministrica poljoprivrede. Novi ministar obrane je Mario Banožić, uprave i pravosuđa Ivan Malenica, a rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Ministar gospodarstva i održivoga razvoja je Tomislav Ćorić, a graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat. Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a je Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ivan Malenica, zaražen je  koronavirusom i večeras nije bio u Saboru, a svoju će ministarsku prisegu dati kasnije.

Prvu sjednicu nova će Vlada održati već u petak i sa nje će Saboru poslati prijedlog zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica potresa 22. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!