17:41 / 24.07.2020.

Autor: Mladen Sirovica/IMS/HRT

Vlada u Sabor uputila Zakon o obnovi Zagreba i okolice

Foto: arhiva, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Foto: arhiva, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Foto: - / -

Prema prijedlogu 60% troškova rekonstrukcijske obnove financirat će Vlada, 20% lokalne jedinice, a 20% vlasnici.
Vlada je u saborsku proceduru poslala prijedlog zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa, po kojem će 60 posto troškova rekonstrukcijske obnove zgrada financirati Vlada, 20 posto lokalne jedinice a 20 posto vlasnici.

- Prva sjednica nove Vlade

Nadležne saborske odbore prijedlog zakona trebao bi proći u ponedjeljak, a onda bi se u utorak trebao naći i na raspravi. Zakon će ići kroz dva čitanja, a drugo se očekuje idućeg mjeseca kada se Sabor vrati sa stanke. Nakon javnog savjetovanja stiglo je oko 400 prijedloga i sugestija, neke su već uvrštene u prvu verziju prijedloga zakona.- Formirat će se i fond za obnovu koji će osim za samu provedbu obnove biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu i predstavljati "one stop shop" za sve informacije za građane pogođene potresom, najavio je premijer Andrej Plenković. Podsjetio je kako je dosad rebalansom proračuna i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša osigurano 100 milijuna kuna za interventne popravke, 41 milijun kuna alocirano je iz Fonda za kondenzacijske bojlere, a trošak smještaja građana stradalih u potresu u Studenskom domu Cvjetno preuzela je Vlada.

Procijenjena šteta od potresa 11,5 milijardi eura

Dogovoren je i zajam sa Svjetskom bankom od 200 milijuna dolara, a razgovara se i s Razvojnom bankom Vijeća Europe o kreditu, te je podnesen zahtjev za Europski fond solidarnosti, kazao je premijer. Procijenjena šteta od potresa je oko 11,5 milijardi eura, a broj oštećenih zgrada je 25.000, razmjeri potresa su veliki, deset sekundi potresa donijet će bez ikakvih dilema 10 godina posla, naglasio je.

Zakon treba osigurati temeljne principe organizirane obnove po svim pravilima struke tako da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost Zagreba. U njegovoj izradi konzultirani su svi zainteresirani dionici, građevinari, arhitekti, povjesničari umjetnosti, konzervatori i drugi, a prošao je javno savjetovanje tijekom kojeg je stiglo oko 400 komentara od kojih je dio unesen u prijedlog zakona.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat kazao je da će obnova biti veliki financijski izazov, ali će najveći dio troškova podnijeti država. Izradit će se detaljan program mjera koji će detaljno odrediti aktivnosti i dinamiku obnove ovisno o izvorima financiranja. Kada je riječ o zgradama javne namjene, Horvat je najavio da će se njihova obnova u potpunosti financirati sredstvima osnivača.

'Zakon o obnovi mora biti pravičan, podignuti razinu sigurnosti i izdržati test vremena'

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dodala je kako će se u obnovi voditi računa da se primijene najsuvremenije tehnologije kako bi se unaprijedila vrijednost fonda Zagreba i očuvale kulturno-povijesne vrijednosti. Ministar financija Zdravko Marić izrazio je nadu da će obnova pridonijeti i gospodarskoj aktivnosti u Hrvatskoj.

Inače za Vladu još nema odmora. Idući tjedan očekuje se još jedna sjednica Vlade, a onda nakon obilježavanja Oluje Vlada uzima dva tjedna odmora, te će se sjednica ponovno održati krajem idućeg mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!