Vlada uputila prijedlog imenovanja troje članova VEM-a

26.01.2023.

16:40

Autor: V.K./HRT/Hina

Elektronički mediji

Elektronički mediji

Foto: - / Shutterstock

Vlada je Hrvatskom saboru uputila prijedlog imenovanja Anite Malenice, Davora Marića i Željka Topića za članove Vijeća za elektroničke medije (VEM), navodi se u četvrtak u priopćenju sa zatvorenog djela vladine sjednice.

VEM je ostao bez troje članova, kojima je 14. siječnja istekao produženi mandat, pa će do imenovanja novih članova i dalje održavati sjednice u krnjem sastavu i donositi odluke samo ako za njih glasaju sva četiri preostala člana Vijeća.

Članovima VEM-a Aniti Malenici, Davoru Mariću i Vanji Gavranu istekao je mandat lani u srpnju, no zakonski je bio produžen za šest mjeseci jer Hrvatski sabor na prijedlog Vlade nije imenovao nove članove iako je javni poziv za prijave kandidata bio objavljen još krajem travnja.

VEM do imenovanja novih članova čine predsjednik Josip Popovac, njegov zamjenik Robert Tomljenović te dvoje članova Damir Bučević i Katija Kušec.

Prije podnošenja Vladina prijedloga, na ''krnji'' sastav VEM-a upozoravali su Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Europska federacija novinara koja je izvijestila je i Europsku komisiju o krnjem sastavu VEM-a članova ocijenivši to političkom blokadom i smetnjom u donošenju odluka važnih za medije u Hrvatskoj.

- Prilikom pisanja našeg doprinosa za ovogodišnje Izvješće EK o vladavini prava detaljno smo izvijestili o ovom problemu, ali i višegodišnjem problemu neovisnosti jedinog regulatornog tijela u hrvatskom medijskom prostoru. Naime, i bez ove političke blokade rada Agencije za elektroničke medije, ova je institucija ovisna o političkoj većini u Hrvatskom saboru, te kao takva ne garantira neovisno donošenje odluka važnih za medije u Hrvatskoj', kazala je predsjednica EFJ Maja Sever.

Vijeće za elektroničke medije neovisno je regulatorno tijelo u području elektroničkih medija, a osnovne zadaće su mu, između ostaloga, donošenje odluka o dodjeli, ali i oduzimanju koncesija i dopuštenja, izricanje opomena u slučaju nepoštivanja odredaba Zakona te osiguravanje nadzora programa pružatelja medijskih usluga.

VEM je, osim toga, u suradnji i s Ministarstvom kulture i medija, nositelj nedavno predstavljenog ''kapitalnog'' medijskog projekta uspostave provjere točnosti informacija u sklopu mjere Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka vrijednog čak 45 milijuna kuna.

U sklopu tog projekta planirana je uspostava mreže fact-checkera za provjeru točnosti objavljenih vijesti i, kako se ističe, informacijskih poremećaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!