07:18 / 17.10.2019.

Autor: HRT

Vlada za rasterećenje graditeljstva i arhitekture

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je usvojila dva prijedloga zakona kojima je cilj ubrzati i pojeftiniti izdavanje građevinskih dozvola, smanjiti birokraciju i rasteretiti gospodarstvo od nepotrebnih nameta.
Vlada je usvojila dva nova prijedloga zakona kojima je cilj ubrzati i pojeftiniti izdavanje građevinskih dozvola, smanjiti birokraciju i rasteretiti gospodarstvo od nepotrebnih nameta.

Radi se o nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju. Potonjim se aktom predlaže zamjena obveznoga članstva u Hrvatskoj komori arhitekata, Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva, Hrvatskoj komori inženjera strojarstva i Hrvatskoj komori inženjera elektrotehnike za inženjere gradilišta i voditelje radova (oko 5.500 osoba), neobveznim upisom u imenik komora.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je da se time smanjuju administrativne barijere u obavljanju poslova i djelatnosti u prostornom uređenju  i gradnji, odnosno  administrativno se rasterećuju profesije "inženjer gradilišta" i "voditelj radova".

Inače, četiri inženjerske komore ne slažu se s predloženim izmjenama zakona, tvrdeći da one u graditeljski sektor uvesti kaos, nered i nesigurnost, a tvrdnju da poslodavac godišnje plaća 1.800 kuna za obvezu članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radova ocjenjuju neistinitom i smatraju je namjernim dovođenjem  javnosti u zabludu. Ističu da su obveznici plaćanja članarine u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva, Hrvatskoj komori arhitekata, Hrvatskoj komori inženjera strojarstva i Hrvatskoj komori inženjera elektrotehnike, fizičke osobe ovlašteni inženjeri upisani u Imenike komore, a da u određenim slučajevima društveno odgovorni poslodavci po vlastitoj odluci plaćaju članarinu za svoje zaposlenike te im se to priznaje u porezno priznati trošak.

Uvodno obraćanje premijera

U uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković zahvalio je svim članovima Vlade na doprinosu za godišnje izvješće koje je predstavljeno u Saboru. Također je ponovio kako su u saborskoj raspravi o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića odbili sve navode oporbe kao neutemeljene. Izvijestio je i o razgovorima s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, za koje je kazao da su bili konstruktivni te da su razmijenili mišljenja o unapređenju odnosa Vlade i Katoličke crkve u Hrvatskoj. Humanitarna pomoć za Iran, Jemen i Mozambik Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluke o upućivanju jednokratne humanitarne pomoći Iranu, Jemenu i Mozambiku, ukupno 100 tisuća američkih dolara. Humanitarnu pomoć Iranu, vrijednu 25 tisuća američkih dolara, uputit će putem Svjetske zdravstvene organizacije, u Jemen će biti upućeno 50 tisuća američkih dolara putem Fonda UN-a za djecu, a u Mozambik 25 tisuća američkih dolara putem Svjetskog programa za hranu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je, obrazlažući odluku, kako se pomoć šalje u skladu s multilateralnim angažmanom i proaktivnim djelovanjem odnosno sudjelovanjem Hrvatske u pomoći kako bi se ublažile patnje i nestabilnosti u zemljama gdje je to potrebno. Pomoć koju međunarodna zajednica prikuplja za Iran bit će iskorištena za ublažavanje posljedica poplava koje su u ožujku i travnju zahvatile veći dio zemlje, u Mozambiku za ublažavanje posljedica ciklona, a u Jemenu za pomoć stanovništvu u potrebi kao posljedici sukoba u toj državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!