11:01 / 06.06.2019.

Autor: B.V.M./HRT

Vlada želi dijalog, sindikati pristaju ako bude referenduma

Ministar Marko Pavić (arhivska fotografija, snimio: Jurica Galoic/PIXSELL)

Ministar Marko Pavić (arhivska fotografija, snimio: Jurica Galoic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Traži se rješenje koje je dobro za obje strane, članovi Vlade nadaju razgovorima u boljem tonu nego dosad. Sindikati odgovaraju - referendum je neizbježan
Vlada želi dijalog sa sindikatima oko mirovinske reforme. Oni odlučno odgovaraju - može, ali uz uvjet da se provede referendum. 

Jesu li u Vladi spremni popustiti da se u mirovinu može sa 65 godina ministar rada i mirovinskog Marko Pavić, nije htio konkretno odgovoriti. Kaže kako se treba sjesti za stol i da socijalni dijalog ne može stajati.

- Ne smije radi bilo koje inicijative stajati socijalni dijalog, pričekajmo da se predaju potpisi, ono što želimo je da se razgovara, a nakon toga ćemo vidjet, kaže Pavić.
  

Ministar uprave Lovro Kuščević se nada pronalasku rješenja koje će zadovoljiti obje strane.

- Nama je želja da sindikati koje uvažavamo kao socijalne partnere, da bude s njima dijalog i da se pokuša s njima naći zajednički jezik, jer zaista bila bi šteta da cijela mirovinska reforma se povuče.

- Ako je cijela reforma na stolu, sve su opcije otvorene.

Nadajmo se da će razgovor ići u boljim tonovima nego do sada, rekao je ministar Kuščević.


Za stol ćemo samo ako bude referenduma, on je neizbježan, odlučno uzvraća sindikalist Vilim Ribić jedan od vođa referendumske inicijative ’67 je previše’ za HRT. Inače, dodaje, možemo pregovarati primjerice o tome kako smijeniti ministra Marka Pavića.

- Nema pregovora o referendumu, nek zaborave, trebali su pregovarati na vrijeme, dodaje Ribić.

Šalje li Vlada zahtjev Ustavnom sudu da provjeri ustavnost referendumskog pitanja, Ribić ne zna, ali ako je to tako kaže kako je to onda politička intervencija i smatra da je referendum neizbježan.

Podsjetimo, Sindikalna inicijativa "67 je previše" objavila je da je prikupljeno oko 700.000 tisuća potpisa za održavanje referenduma protiv podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu. Ribić kaže kako tih 700.000 potpisa nije više ničije vlasništvo, ti potpisi pripadaju narodu.

Mirovinska reforma je u interesu umirovljenika, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, te podsjetio kako je u izvješću Europske komisije pozitivno ocijenjena.

- Ono što radimo, radimo u interesu umirovljenika, da mirovine budu veće i da nema diskriminacije. Ojačali smo drugi stup i ne samo kroz indeksacije, već i kroz brigu o najmanjim mirovinama, radimo iskorake koji su pozitivni i sve to treba imati na umu kada se gleda širi okvir naše politike, kazao je premijer na sjednici Vlade.


Bačić naslućuje da je referendumsko pitanje sindikata protuustavno

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u četvrtak kako bi se, po onome što je iščitao prema ranijim prijedlozima za ocjenu ustavnosti, dalo naslutiti da je referendumsko pitanje sindikata o mirovinskoj reformi protuustavno, no poručuje da i dalje treba nastaviti socijalni dijalog.

Bačić je novinarima u Hrvatskom saboru rekao da nakon zaprimanja referendumskih potpisa, koje je prikupila sindikalna inicijativa "67 je previše", slijedi saborska procedura koja podrazumijeva provjeru prikupljenih potpisa.

Ako saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav procijeni da postoji dvojba oko ustavnosti referendumskog pitanja, stajalište o tome zatražit će se od Ustavnog suda, "ali i razgovarati sa sindikatima oko kvalitetnog rješenja koje bi moglo biti na tragu".

Na upit ima li on dvojbe oko ustavnosti pitanja odgovorio je kako prilično prati događanja oko ocjene ustavnosti pojedinih zakona i rješenja te čita što misle pojedini ustavnopravni stručnjaci u Hrvatskoj.

- Znam kako je Ustavni sud riješio u postupku ocjene ustavnosti inicijative oko 'outsourcinga' pojedinih djelatnosti, koje se sada obavljaju u javnim institucijama. Propisao je i ocijenio da su to gospodarska pitanja koje imaju posebni odraz u državnom proračunu. Kada bi na taj način vukli paralelu za ova pitanja, onda je mirovinska reforma 'par excellence' gospodarsko pitanje koje je u nadležnosti Sabora i Vlade - rekao je Bačić.

Istaknuo je da nije ustavnopravni stručnjak, već samo iščitava iz onoga što je pratio i čitao po ranijim prijedlozima za ocjenu ustavnosti, dodavši kako bi se iz toga dalo naslutiti da bi to moglo biti protuustavno.

- A je li ili nije, o tome će sigurno odluku donijeti Ustavni sud, a na nama političarima je da zajedno sa socijalnim partnerima, sindikalnim organizacijama pokušamo naći rješenje da se kvalitetno riješi pitanje mirovinskog sustava - kaže Bačić.

Maras: Nadam se da će Ustavni sud slušati razum

"Pokušavaju se izvući iz nevolje", kaže SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras.

- Meni problem što je HDZ, ili premijer Plenković, ili ministar Pavić u nevolji ili problemu, meni je problem taj što je generalno cijela zemlja i građani RH u čitavom nizu problema koji oni ne rješavaju. Učinit će sve, tvrdi Maras, da spase svoju kožu.

- Očekujem snažan pritisak gospodina Plekovića, preko svog mentora Šeksa na kuma, u Ustavnom sudu, mislim na Šeksovog kuma, da bi se dobila bilo kakva mogućnost da se referendum ne odvije, izjavio je Maras.

Nada se kako će Ustavni suci slušati razum i glas naroda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!