Vladajući i dio oporbe za dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti

28.09.2022.

19:57

Autor: Hina/E.P.C.

Božo Petrov, (Most) u Saboru

Božo Petrov, (Most) u Saboru

Foto: HTV / HRT

Vladajući i dio oporbe podržali su u saborskoj raspravi dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim bi se Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) omogućilo sudjelovanje u kolektivnim pregovorima. Dio oporbe upozorio je kako je tu riječ o presedanu, ali upozorio je i na loše stanje u zdravstvenom sustavu.

Božo Petrov (Klub Mosta) ocijenio je korakom naprijed to što će se dopunama zakona konačno ostvariti reprezentativnost liječnika za sudjelovanje u pregovorima za novi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva, no upozorio je kako to ni blizu nije dovoljno za sve što se treba napraviti u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je temeljni zakon za funkcioniranje sustava.


Petrov je ocijenio je da je zdravstveni sustav u, kako je rekao, kolapsu. Upozorio da je primarna zdravstvena zaštita devastirana nedostatkom osoblja, da bolnički liječnici rade ukupno više od tri milijuna prekovremenih sati godišnje, da se listama čekanja nitko ne bavi i slično.


Andreja Marić (Klub SDP) istaknula je važnim da se reprezentativnost liječnika riješi kroz zakon jer su sindikalne središnjice prije par godina opstruirale prijedlog izmjena Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata ocijenivši izmjenu tog zakona nepotrebnom. Rekla je i da je kvota od 20 posto od sindikalno organiziranih radnika u djelatnosti neravnopravna za liječnike.


- Evidentno je da su liječnici u Zakonu o reprezentativnosti stavljeni u neravnopravan odnos i zato treba ovo sve skupa regulirati kroz ovaj lex specialis, kazala je. 


Upozorivši da liječnici devet godina nemaju svojeg legitimnog predstavnika u kolektivnom granskom pregovaranju za uvjete rada i plaću jer im je to uskraćeno Zakonom o reprezentativnosti koji je donijela SDP-ova vlada, Ivan Ćelić (Klub HDZ) rekao je da je glavni problem liječnika pitanje socio-ekonomskog statusa. Smatra i kako je jedan od razloga što je više od tisuću liječnika otišlo iz države i taj što liječnici nisu bili reprezentativni i što HLS nije mogao pregovarati. 


- Najveći masovni odljev iz državnih i javnih službi bili su odlasci liječnika, medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske, upozorio je HDZ-ov zastupnik.


Dio oporbe smatra da se taj problem ne treba rješavati kroz dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti već Zakonom o reprezentativnosti. 


- Ako smo svi jednaki pred zakonom onda Zakon o reprezentativnosti treba biti jednak za sve radnike i svo kolektivno pregovaranje", smatra Katarina Peović (Klub HSS i Radničke fronte).


Smatra kako bi, ako se prihvate dopune zakona, tada i npr. nastavnici željeli biti izdvojeni iz kolektivnog pregovaranja od nastavnog osoblja, iako oni zajedno granski pregovaraju. Peović je ocijenila kako se tu radi o opasnom presedanu koji nije opravdan.


I Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) upozorila je da se tim dopunama Zakona pokušava osigurati reprezentativnost liječničkog sindikata mimo osnovnog zakona kojim se to pitanje uređuje za sve druge sindikate.


Navela je i da sada reprezentativan postaje sindikat koji ima samo oko 2.900 članova. 


Dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predlaže se da se reprezentativnim sindikatom smatra sindikat koji ima najmanje 20 posto članova liječnika od ukupnog broja zaposlenih liječnika na koje se kolektivni ugovor primjenjuje. To će omogućiti Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) sudjelovanje u kolektivnim pregovorima u kojima proteklih godina nije mogao sudjelovati jer nije imao dovoljan broj članova odnosno nije ispunjavao zakonske uvjete o reprezentativnosti.


Zakonske dopune donose se po hitnom postupku kako bi se osiguralo da liječnici sudjeluju u pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru koji počinju 31. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!