18:53 / 03.05.2018.

Autor: T.M./D.M./HRT

Vladajući žele podebljati većinu - na cijeni ruke nezavisnih

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dogovorili su i u HDZ-u kako će bez vrbovanja osigurati više od 77 ruku za zakone.
Prije dvadesetak dana HRAST je HDZ-u zbog Istanbulske konvencije okrenuo leđa, čime je vladajuća većina u Saboru spala na 77 glasova, samo jedan više od minimuma. Kako im svaki Vladin zakonski prijedlog ne bi ovisio o jednom ili dva glasa, HDZ-ova koalicija navodno je počela vrbovati neovisne, čak i oporbene zastupnike. 

Za vrbovanje, govori se u saborskim hodnicima, HDZ-u služe pojedini koalicijski partneri. Milan Bandić i Ivan Vrdoljak to demantiraju. Bivši Mostovac Vlaho Orepić kaže - bilo je nekih razgovora, ali je čvrsto odlučio ostati neovisni saborski zastupnik.

Bivši SDP-ovac Mirando Mrsić nedavno je poručio kako on neće biti jezičac na vagi koji bi omogućio HDZ-u da ima većinu. Mrsić s drugim neovisnim zastupnicima slična svjetonazora dogovara, kaže, osnivanje svog kluba zastupnika.

Dogovorili su i u HDZ-u kako će bez vrbovanja osigurati više od 77 ruku za zakone. "Nastojimo uvažavanjem kvalitetnih prijedloga amandmana pridobiti ostale za naše zakone", kaže Branko Bačić. Tako su pridobili SDP koji je prošlog petka podupro HDZ-ov Zakon o cestovnom prijevozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!