15:53 / 07.04.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Vladin predstavnik redom odbijao amandmane oporbe na zakon o komasaciji

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vladin predstavnik redom je u četvrtak odbijao amandmane koje je oporba podnijela na prijedlog novog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta.

Na zakon je podneseno oko 60-ak amandmana. Najviše je podnio Klub SDP-a predlažući jasnije definiranje nekih stavaka ali i primjerice donošenje višegodišnjeg programa komasacije zemljišta, da se vodi briga o zaštiti tla, voda, biološkoj raznolikosti, da se komasacija oslobodi plaćanja pristojbi.

Provedbu komasacije od strane jedinica lokalne samouprave vlastitim financijskim sredstvima smatramo neprihvatljivim jer je komasacija u interesu Hrvatske i kao takva treba biti financirana, kazala je Martina Vlašić Iljkić (SDP) obrazlažući amandmane.

Komasaciju treba provoditi Ministarstvo poljoprivrede, a ne lokalne jedinice, ocijenio je Željko Lenart (HSS) čiji amandmani su išli u tom smjeru.

Iz iskustva proteklog vremena vidljivo je da su načelnici općina i gradonačelnici podložni političkim, rodbinskim i sličnim negativnim utjecajima, a osim toga lokalne jedinice nemaju ni ljudske ni financijske resurse, kazao je.

Uplitanje lokalnih šerifa trebalo bi biti što manje, smatra Lenart.

Slično misli i Dalija Orešković (Center) koja također dvoji mogu li lokalne jedinice, pogotovo one manje, samostalno voditi komasaciju.

Lokalne jedinice najbolji su poznavatelji stanja na terenu, a pomaže im i stručno povjerenstvo, poručio je državni tajnik Tugomir Majdak odbijajući amandmane.

Opačak Bilić: Zbog pravilnika visokim kaznama se kažnjavaju "mali ljudi"

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Marina Opačak Bilić upozorila je u četvrtak na pravilnik prema kojem se visokim kaznama kažnjavaju "mali ljudi" za prijenos određenih proizvoda preko granice, rekavši kako se nelogičnosti toga pravilnika najviše vide na granici s BiH.

Opačak Bilić je u slobodnom iznošenju stajališta upozorila na, kako je rekla, kažnjavanje preživljavanja, podsjetivši na slučaj bake Zorke Kevrić iz Vodnjana koja je kažnjena s 18.500 kuna jer je prodavala peršin i češnjak na kojima nije istaknula jasno, vidljivo i čitljivo cijenu u kunama.

Navela je i da slične primjere imaju i nakon donošenja novog, po njoj nepravednog i neadekvatnog, pravilnika Ministarstva financija vezanom uz ograničenje i kažnjavanje za prijenos određenih proizvoda te o dozvoljenom iznosu robe koja se prenosi preko granice iz trećih država.

Pojasnila je i kako najveći broj primjera neadekvatnosti takvog Pravilnika pojavljuju uz granicu s BiH, jer veliki broj građana živi uz granicu s tom državom.

Opačak Bilić kazala je da, po tom pravilniku, oni koji žive do 15 km zračne linije od državne granice sada mogu uvesti robu u vrijednosti do 300 kn, što je, smatra, apsolutno nepravedno mali iznos. Istovremeno, taj iznos za ostale građane je 2200 kn.

Također, upozorila je i na visoke iznose kazni koje se naplaćuju za, kako je rekla, kilu rajčice.

Navodeći kako nije protiv da se poštuju propisi i pravilnici, Opačak Bilić rekla je da se "koplja uvijek lome" i trenira strogoća isključivo na "malim ljudima", koji često niti ne znaju da su prekršitelji i nisu imali namjeru oštetiti državu.

- Bez prilike za opomenu ili upozorenje kažnjavamo i dodatno zatrpavamo sudove, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!