Vladin Savjet za mlade na četvrtoj sjednici raspravljao o stambenom zbrinjavanju

22.07.2022.

16:22

Autor: V.K./HRT/Hina

Ivan Paladina

Ivan Paladina

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Vladin Savjet za mlade u petak je održao svoju četvrtu sjednicu na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o aktualnim mjerama vezanim uz stambeno zbrinjavanje mladih i demografiji. 

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivan Paladina na sjednici je predstavio aktualne mjere vezane uz stambeno zbrinjavanje mladih, a to su prvenstveno Subvencioniranje stambenih kredita za mlade i Program društveno poticane stanogradnje (POS).

- Do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8000 stanova ukupne investicijske vrijednosti veće od 4,3 milijarde kuna, za što je Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1,1 milijardu kuna, naglasio je ministar.

Paladina je također podsjetio kako je kroz mjeru subvencioniranja stambenih kredita za mlade, koja se provodi od 2017. godine, do sada gotovo 27.700 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje, a u tim obiteljima rođeno je ili posvojeno oko 5300 djece.

Predstavnik Državnog zavoda za statistiku i glavni koordinator Popisa stanovništva 2021. godine Damir Plesac, predstavio je prve rezultate popisa stanovništva te istaknuo kako je obrada podataka još uvijek u tijeku.

Naveo je kako je u Hrvatskoj od 1991. primjetan trend pada broja stanovnika te izložio demografske pokazatelje prema kojima Hrvatska ne odstupa uvelike od ostatka europskih zemalja.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić naglasila je važnu ulogu Savjeta u kreiranju i provedbi politika za mlade.

- Potičem Savjet za mlade da i dalje otvara pitanja i teme od značaja za mlade te u bilo kojem trenutku predlaže inicijative. Mi u Središnjem državnom uredu uvijek ćemo ih uzeti u obzir te uskladiti i raspraviti s resorima nadležnima za pojedina pitanja, poručila je Josić.

Predstavnica Središnjeg državnog ureda Valentina Cesar predstavila je dva javna poziva koje je Ured ovoga tjedna objavio: "Hrvatska očima mladih 2022." te "Javni poziv za prijavu kandidata za izbor hrvatskog mladog delegata pri organizaciji Ujedinjenih naroda".

Predsjednik Savjeta za mlade Josip Jagodar predstavio je aktivnosti, posebno istaknuvši II. godišnju konferenciju Savjeta za mlade na temu "Mladi kao nositelji razvoja hrvatskog društva" koja je održana u Hrvatskom saboru 13. lipnja.

Sljedeća sjednica održat će se na jesen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!