08:28 / 14.01.2018.

Autor: HRT

Vlaho Orepić u Nu2: Hrvatska je zapuštena i nezaštićena

-

-

Foto: - / -

Orepić je objasnio razloge napuštanja Mosta. Govorio je i o tome što će ubuduće raditi kao saborski zastupnik te kakva je sudbina trećeg puta u Hrvatskoj.
Gost emisije "Nedjeljom u dva" bio je saborski zastupnik Vlaho Orepić. U prvom TV intervjuu nakon izlaska iz Mosta objasnio je razloge napuštanja te stranke. Što će Orepić ubuduće raditi kao saborski zastupnik, kakva je sudbina trećeg puta u Hrvatskoj, neka su od pitanja koja su postavljena u emisiji. 

Komentirajući svoju struku 'fitness trenera', izjavio je da je u njegovoj karijeri taj oblik sporta najveće iznenađenje. "Toliko godi tijelu jer nema ozljeda i kritičnih opterećenja", rekao je. Volio bih se vratiti u taj svijet. Potvrdio je daje i on poput ostalih dobio na kilaži kao političar, ali je krenuo u borbu s kilogramima. Politiku doživljava kao isključivo "obavljanje posla za narod"."Politika u Hrvatskoj trenutačno se bavi strančarenjem i interesima i treba je vratiti na pravi put", istaknuo je Orepić. Za politiku Mosta rekao je da je nekorisna i konfliktna. "Od loše i zle politike lošiji je nedostatak bilo kakve politike - to je zamka u koju je upao Most. Most nema politike za narod, sve se svelo na međuljudsko ogovaranje i diskreditaciju. "Hrvatska je doslovno zapuštena i nezaštićena, posao za narod se ne obavlja. Moj je politički cilj pristojna, uređena, građanska Hrvaska uređenih ekoloških standarda. Ideja Mosta nije s tim u suprotnosti, ali to nije njegova trenutačna politika", naglasio je Orepić. Svjetonazorski, dodao je - Most je orijentiran desno, a takva ne bi trebala biti njegova politika, on bi trebao povezivati, smatra Orepić. Izlazak iz Mosta rezultat je, kaže, njegove ljudske i političke dosljednosti.Bivši je branitelj, ali ističe - borio se za slobodu Hrvatske, ali i za slobodu u Hrvatskoj. Smatra da je dio braniteljske populacije privilegiran u odnosu na ostale građane. "Branitelje treba poštovati i uvažavati, ali ja ne mogu jesti šniclu, a da građanin koji za tu šniclu radi - nema ni za toć", kazao je.  Obrušio se i na dvije najveće stranke. "U HDZ-u i SDP-u imate strukturu osobnih komoda - možda njih velik broj ne voli gosp. Plenkovića, ali će glasovati za njega zato što time ostvaruje pogodnosti jer je HDZ na vlasti. To se mora promijeniti", poručio je. "Uz populističku politiku jednako je opasan i rođački kapitalizam", naglasio je."Radikalizaciju hrvatskog društva vidim u sijanju nacionalne mržnje, prijeporima oko rodne ideologije i Istanbulske konvencije. Politike se tumače isključivanjem nekoga drugog. Sukob razmišljanja se prenosi na osobni sukob i sukob skupina što je nedopustivo", rekao je Orepić. Smatra da Istabulsku konvenciju treba potpisati, želimo li biti humanije društvo. "Jedina realna politička opcija koja nudi prosperitet je ona koja će prihvatiti zajedništvo različitosti. Jedina pametna stvar koju smo učinili u 25 godina neovisnosti je Domovinski rat. Zašto? Jer smo bili zajedno. Moramo konsenzualno utemeljiti hrvatku politiku. Sazrijevanje te politike imamo u djelovanju neovisnih gradonačelnika. To su ljudi koji pobjeđuju i vraćaju vlast narodu. Zato moramo intervenirati u izborni zakon koji mora biti demokratičniji i odgovorniji prema izbornom procesu. Zašto ne bi u tom zakonu pružili mogućnost da se glasuju protiv i oduzeti i proporcijonalno oduzimati glas. Tako bi omogućili onima koji ne izlaze na izbore da ostvare svoje biračko pravo, što je njihovo demokratsko pravo", smatra Orepić.

Na kraju emisije Aleksandar Stanković apelirao je na suzbijanje širenja mržnje u medijima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!