08:08 / 09.09.2019.

Autor: HRT

"Vlak je uvijek brži"

-

-

Foto: - / -

HŽ već 20-ak godina provodi edukativno-preventivnu akciju "Vlak je uvijek brži". Namijenjena je školarcima od 1 do 4. razreda osnovne škole.
Prema nekim podatcima u Hrvatskoj ima oko 1.512  pružnih prijelaza. Takozvanih zaštićenih pružnih prijelaza, onih koji imaju svjetlosne i zvučne signale te polubranike ili branike - ima nešto više od jedne trećine.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Iz ovih brojki može se pretpostaviti koliko je vozača, biciklista, pješaka ili drugih sudionika prometa dnevno u opasnosti dok prelaze prugu. Danas budući da je prvi dan školske godine, govorimo o ugroženosti onih najmlađih - školaraca.

U Dobro jutro, Hrvatska je govorio Nikola Ljuban, član Uprave HŽ Infrastrukture. Govorio je o tome kako najučinkovitije upozoriti djecu i roditelje na opasnosti koje prijete uz željezničku prugu s obzirom na to da mnogi od njih na putu do škole moraju proći uz prugu ili preko nje.

Kazao je kako već 20-ak godina provode edukativno-preventivnu akciju "Vlak je uvijek brži", kaže da je edukacija namijenjena školarcima od 1 do 4. razreda osnovne škole.

- Cilj akcije je podići svjesnost djece o opasnostima na prugama, a posebno na željezničko-cestovnim prijelazima. Tijekom akcije obilazimo osnovne škole i nastojimo obići one koje su u blizini željezničkih pruga ili željezničko-cestovnih prijelaza i upozoravamo djecu na opasnosti prilikom prelaska, na opasnosti igranja na pruzi, na opasnosti koje se nalaze na kolodvorima, penjanja na vagone, slušalice na ušima prilikom prelaska pruge kako bi izbjegli eventualnu tragediju, naglasio je.

Govorio je o nesrećama koje se događaju, kaže da su u 98-99% slučajeva krivci za nesreću na željezničko-cestovnom prijelazu vozači cestovnih vozila.

- Prema zakonskoj regulativi, vlakovi uvijek imaju prednost, a svi prijelazi u RH su obilježeni na zakonom propisan način, rekao je.

Pojasnio je zašto vlakovi uvijek imaju prednost - zaustavni put vlaka je uvijek duži nego što je slučaj kod automobila. Ovisno o brzini vlaka, zaustavni put može ići do 1500 m.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!