08:11 / 19.05.2020.

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/B.A./HRT

Vlast i oporba o sazivu Sabora

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Josip Borić, Anka Mrak-Taritaš, Rajko Ostojić i Boris Miletić u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog komentirali su rad Sabora.
Mislim da smo odradili dobar mandat, rekao je HDZ-ov saborski zastupnik Josip Borić u jutrošnjoj HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog nakon jučerašnjeg raspuštanja Sabora, dok su Anka Mrak-Taritaš, Rajko Ostojić i Boris Miletić iz oporbe iznijeli niz kritika, spomenuvši, među ostalim, "pretrčavanja" zastupnika i neprihvaćanje oporbenih inicijativa.Josip Borić, saborski zastupnik HDZ-a, rekao je da je ovo bio dinamičan i neobičan saborski sastav, s podosta neobičnih situacija - "pretrčavanja" zastupnika, nikad više klubova...

Spomenuo je i pojedince koji su, kako je rekao, shvatili da sebe moraju predstaviti na neobičan način te pokazali nepoštovanje institucije predsjednika i predsjedatelja.

- Ostavili su sliku da je taj Sabor bio loš. To je prije svega pitanje ponašanja, nepoštovanja osnovnih momenata kućnog odgoja, a sve ostalo su političke borbe, rekao je Borić.

- Mislim da smo odradili dobar mandat, dodao je.

Istaknuo je da su kao većina izglasali sve potrebno da bi vlast mogla normalno funkcionirati, to jest ono što je Vlada predlagala i što je išlo u korist hrvatskih građana.

Mrak-Taritaš: Trgovačko-ucjenjivačka koalicija

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš rekla je da se previše puta u sazivu osjećala nelagodno i neugodno, pri čemu je spomenula "pretrčavanje" HNS-a koji je izdao svoje birače.

- I tako je nastala ova jedna trgovačko-ucjenjivačka koalicija koja karakterizira ovaj saziv Sabora, dodala je Mrak-Taritaš, koja je spomenula i famozne "žetončiće".

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić misli da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković sjajno postavio dijagnozu kad je rekao da su se raspustili.

- Od prvog dana su se raspustili, a Jandroković je onaj koji je to trebao posložiti. Zbog takvog dirigenta su se raspustili. Zbog takvog dirigenta je i kompozicija i izvedba bila katastrofalna, istaknuo je Ostojić.

Dodao je da se saborski zastupnici mogu ponašati "kako ih volja", ali se predstavnici Vlade ne smiju tako ponašati.

- Nikad premijer nije fizički napadao nekog saborskog zastupnika do sada, rekao je Ostojić.

Na komentar urednice i voditeljice Jasmine Popović da Jandroković nije odgovoran za prelaske s liste na listu ili iz stranke u stranku, Ostojić je odgovorio da je odgovoran "njihov guru" Vladimir Šeks.

Borić je stao u obranu Jandrokovića, istaknuvši da je saziv završio dobrim govorom, ali i pljeskom svih, i oporbe i vlasti.

Kritizirao je SDP-ova zastupnika Gordana Marasa kojeg se, kako je rekao, ne može ukrotiti ni na koji način, koji je praktički hodajuća samovolja i koji vrijeđa ostale.

Procijenio je i da će u predizbornoj kampanji biti dosta negativizma i pokušaja optužbi bez uporišta.

Žive li građani bolje?

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je da je ključno pitanje žive li građani danas bolje nego prije četiri godine, posluje li se lakše, odnosno što su zakonski akti donijeli.

- Sabor kao tijelo ne bi trebalo biti samo glasačka mašina koja bez previše razmatranja prihvaća zakone koje Vlada u Sabor upućuje. Mislim da u tom smislu ima još jako puno posla pred nama, smatra Miletić.

IDS na izbore ide samostalno, tko su eventualni partneri nakon izbora? Miletić kaže da pregovaraju s njima prihvatljivim opcijama, a to je liberalno-lijevi centar.

- Kod nas nema ni žetončića, nema ni prebjega. Mi se s našim temeljnim vrijednostima nikad ne poigravamo, poručio je Miletić.

Mrak-Taritaš je rekla da je u ovom sazivu bilo mnogo inicijativa oporbe, poput amandmana ili izmjena zakona, koje vladajući nisu prihvatili.

- Ako želimo napraviti bolji iskorak, mislim da tu praksu koja je postala uobičajena treba promijeniti, istaknula je.

"Plenković nije Tuđman"

Osvrnula se i na zakon o obnovi nakon potresa, rekavši da se u dva mjeseca od potresa moglo mnogo napraviti, ali to je propušteno.

- Sabor se nije smio raspustiti a da taj zakon nije donesen, poručila je Mrak-Taritaš.

Ostojić je rekao da vladajući bježe na izbore.

- Slično je napravio predsjednik Tuđman nakon Oluje, ali znate što? Plenković nije Tuđman i ova borba protiv COVID-infekcije nije Oluja. To se ne može uspoređivati, rekao je Ostojić.

Borić je rekao da nikad nisu bježali od odgovornosti. Reagirao je na izjavu Anke Mrak-Taritaš da je provela reformu legalizacije rekavši da se radi o laži te da je zakon donesen za vrijeme HDZ-ove vlasti, na što se Mrak-Taritaš nasmijala.

- Gunja je dovoljno dobro iskustvo kad govorimo o obnovi objekata, znamo tko je bio na čelu te obnove, rekao je Borić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!