19:06 / 07.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Voda i zrak u Botincu ispravni

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako je mjerenjima isključen negativan utjecaj zraka na zdravlje na javnoj površini, izmjerene su niske vrijednosti sumporovodika koje mogu narušavati kvalitetu života.
Zdravstveno-ekološki izvid proveden na više lokacija u zagrebačkom Botincu, gdje su građani negodovali zbog smrada, isključio je negativan utjecaj vode i zraka na zdravlje na javnoj površini, ali je u jednom stanu utvrđen mogući utjecaj na zdravlje zbog izloženosti bakterijama i plijesni.

Epidemiološko-zdravstveno-ekološki izvid na području Mjesnog odbora Botinec proveo je 21. i 23. rujna na više lokacija Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. A. Štampar, na traženje Gradskog ureda za zdravstvo koji je u ponedjeljak priopćio kako je dobio poziv od Centra 112.

Na temelju provedenog izvida te rezultata mikrobiološke analize uzoraka stolice stanovnika isključeno je postojanje grupiranja simptoma na razini probavnog sustava u stanovnika, povezano s utjecajem sustava odvodnje otpadnih voda.

Ispitivanjem vode za ljudsku potrošnju u privatnom stambenom objektu i uvidom u rezultate monitoringa vode Grada Zagreba potvrđena je zdravstvena ispravnost vode te isključen negativan utjecaj vode na zdravlje.

Na temelju ispitivanja zraka na javnom prostoru potvrđena je sukladnost izmjerenih kemijskih parametara u zraku iznad okna sustava odvodnje otpadnih voda prema zakonodavnom okviru iz područja zaštite na radu, te je također isključen negativan utjecaj zraka na javnoj površini na zdravlje.

Zrak nije štetan za zdravlje, ali može smetati kvaliteti života

Iako je mjerenjima isključen negativan utjecaj zraka na zdravlje na javnoj površini, izmjerene su niske vrijednosti sumporovodika koje mogu narušavati kvalitetu života.

Naime, zbog niskog praga u slučaju izloženosti izmjerenim vrijednostima sumporovodika nije moguće isključiti utjecaj dodijavanja mirisom.

Ispitivanje zraka u privatnom stambenom prostoru potvrdilo je mogući utjecaj na zdravlje zbog izloženosti utvrđenim bakterijama i plijesnima radi infrastrukturnih utjecaja mikrolokacije, građevinskog objekta te uvjeta stanovanja i životnih navika.

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Nastavni zavod za javno zdravstvo najavili su da će nastaviti djelovati u skladu s odredbama proučavanja i praćenja utjecaja čimbenika okoliša na zdravlje stanovništva.

Zagrebački gradski zastupnik Renato Petek krajem rujna je sa stanarima naselja Botinec upozorio na širenje smrada iz nove kanalizacije, vrijedne 1,2 milijuna, te pozvao gradonačelnika Milana Bandića da ispravi štetu koja je učinjena pogrešnim postavljanjem kanalizacije.

Jedan od nezadovoljnih stanovnika Botinca rekao je tada novinarima da na 200 metara ulice postoji 10 odušnika (od kojih ih je čak šest na samom uglu ulice), šahtova i slivnika u kojima nema sifona koji bi spriječili izlaz smrada fekalija 6000 ljudi koji žive u Botincu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!