Voda je hrvatski strateški resurs i nacionalno blago

13.01.2023.

12:49

Autor: T.V./HRT/Hina

Okrugli stol: Voda je hrvatski strateški resurs i nacionalno blago

Okrugli stol: Voda je hrvatski strateški resurs i nacionalno blago

Foto: Patrik Macek/PIXSELL / Patrik Macek/PIXSELL

Profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Robert Podolnjak rekao je u petak na okruglom stolu Voda- naše nacionalno blago da Hrvatska treba i u Ustavu zapisati neka načela o zaštiti voda jer je voda naš strateški resurs i nacionalno blago.

- Ta tema je od strateškog i dugoročnog interesa za Hrvatsku, ne samo zato što voda jeste strateški resurs u 21. stoljeću, već i zato što je Hrvatska jedna od država koja ima najviše rezerve pitke vode u Europi, kazao je Podolnjak na okruglom stolu u Hrvatskom saboru u organizaciji Kluba zastupnika Mosta.

Naglasio je da je bitno i u Ustavu zapisati neka načela o zaštiti voda s obzirom na kontinuiranu politiku Europske unije koja, rekao je, teži liberalizaciji, marketizaciji i prikrivenoj privatizaciji obavljanja javne vodoopskrbe.

- U suprotstavljanju takvoj intenciji sve je istaknutija uloga pokreta Pravo na vodu u Europi, naglasio je Podolnjak te kao pozitivan primjer naveo Sloveniju koja je u Ustav izrijekom propisala pravo na vodu, ali i obavljanje vodoopskrbe kao neprofitne javne službe. Na taj je način zapriječila bilo kakvu mogućnost privatizacije te usluge ili davanja te usluge u koncesiju privatnom kapitalu, kazao je. Europske direktive su iznad hrvatskih zakona i samo hrvatski Ustav daje jamstvo da se usluga vodoopskrbe i sanitarija ne može privatizirati, naglasio je.

Profesor s Agronomskog fakulteta s Odsjeka za agroekologiju Davor Romić kazao je da poljoprivreda jedan od najvećih potrošača vode te da su voda i poljoprivreda faktički u sinergijskom odnosu i u tom odnosu voda utječe na poljoprivredu i poljoprivreda na vodu.

Podsjetio je da Vlada od 2005. ima strateški dokument Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama ocijenivši da je u 15 godina dobro učinjena projektna dokumentacija, polovično implementacija sustava, a loše njihovo korištenje kada su već izgrađeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!