13:28 / 20.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Vođa štrajka u Đuri Đakoviću proziva ministra

-

-

Foto: - / -

Što će radnici Đure Đakovića učiniti, u Studiju 4 najavio je Ivan Barić, sindikalni povjerenik i predsjednik štrajkačkog odbora.
Njegovi radnici mjesecima žive bez plaće, ali još je gore što se država kao vlasnik Đure Đakovića - nekad uspješne, a  i danas perspektivne tvrtke, mećehinski prema njoj ponašaju. Kakvo je trenutačno stanje i što će radnici sada učiniti, u Studiju 4 najavio je Ivan Barić, sindikalni povjerenik i predsjednik štrajkačkog odbora Đure Đakovića. U emisiju je pozvan i predstavnik Uprave, ali se nije odazvao.

- Radnici Đure Đakovića Božić će dočekati na Markovu trgu?

- Gospodin ministar Darko Horvat radi uzmak. Do ovog trenutka, plaće isplaćene nisu. Ne zam zašto se obmanjuje javnost. Ne znam ima li ministar sve informacije, ali mu je naša priča malo izmakla iz fokusa, kazao je Ivan Barić komentirajući izjavu ministra gospodarstva da su plaće za 800 radnika Đure Đakovića isplaćene. Napomenuo je kako tvrtkama iz grupacije Đuro Đaković nisu islaćene plaće za dva mjeseca - za listopad i studeni. "U tvrtki Đuro Đaković Grupa, matici - nije isplaćena plaća za 11. mjesec, a u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila također", dodao je.

- Horvat odgovorio na prozivke o Đuri Đakoviću

- 800 radnika je dobilo plaću, ali ministar nije rekao koju. Kad malo jače stisnemo ministra onda on otvoreno kaže - "Ja sam jednu plaću obećao" i to je bila plaća za rujan, nastavio je Barić napominjući kako su nakon posjeta predsjednici i prema informacijama od premijera dobili poruku da će sve plaće biti isplaćene do Božića. Naglasio je kako su deseti mjesec isplatili iz vlastitog rada u štrajku.

- Kao predsjednik štrajkaškog odbora dozvolio sam tijekom prvog štrajka tridesetorici radnika da rade u borbenom dijelu i dio u civilnom dijelu - i iz toga smo isplatili plaću. U drugom štrajku 15 ljudi je radilo i u borbenom i civilnom dijelu. Završili smo poslove za koje nam je dijelove kupio kupac i naplatimo 18 milijuna kuna koji bi trebali pristići između 10. i 15. siječnja. To nije osiguralio Ministarstvo, kazao je Barić. Naglasio je kako Grupa nema strateškog partnera, nema kompletiranu upravu, a s njima nije ni obavljen razgovor u Ministarstvu gospodarstva. Od rujna, kad su se sindikati pokrenuli do danas - nemaju nikakve nove informacije.

Barić je naglasio kako Grupa nema strateškog partnera, nema kompletiranu upravu, a s njima nije ni obavljen razgovor u Ministarstvu gospodarstva. Od rujna, kad su se sindikati pokrenuli do danas - nemaju nikakve nove informacije.

- Mi imamo preko 100 miijuna kuna nedovršene proizvodnje, a koja se u trenu može početi slati za EU, u Njemačku, Austriju i Francusku. Nesdostaje im oko 70 milijuna kuna - da bi za tri mjeseca to mogli vratiti i uz to još zaraditi. Nama treba ono što su zadnjih 10 do 12 godine radile banke. Dajte nam kredit, pošaljemo proizvode u EU vratimo kredit i idemo opet. Imamo 100 mil. kn nedovršene i punu zaposlenost za 2020. Radi se o 50 do 60 vagona mjesečno za cijelu godinu i prvih šest mjeseci 2021.  Imamo i ugovor za 150 vagona za drugu polovicu 2021. godine. I to mimo borbenog sektora, kazao je Barić.

U nastavku razgovora bilo je riječi o starim upravama i načinima na koji je tvrtka restrukturirana.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!