Voda za cijeli Vir i okolicu

22.05.2020.

12:42

Autor: Melita Šare/Dnevnik u podne/IMS/HRT

default error photo
Jedinstveni je ovo projekt, iako se naoko ne vidi, sve je pod zemljom. Više od 80 posto sredstava trebalo bi biti iz europskih fondova.
U ovo vrijeme godine na otoku Viru zna biti i 70 tisuća ljudi, no bez adekvatne vodovodne i kanalizacijske mreže. Dosad je više od 30 posto otoka spojeno na novu mrežu, a radovi se nastavljaju uz pomoć novca EU-a.

Stigli su bageri i do ulice Zagrepčanke Božice Močan, koja je pola godine na otoku. Bez kanalizacije i vode, dočekivala je turiste desetljećima. Prenijela galone i galone pitke vode. Vodu i kanalizaciju će dobiti za nekih mjesec, dva i to platiti oko 12 tisuća kuna.

Zamjenik načelnika općine Vir Antonio Vučetić tvrdi kako će do kraja godine cijela Prezida imati vodu i kanalizaciju. A već ih je dobilo 30 posto Virana i vikendaša. Svaki novi priključak znači boljitak života. Nije se stalo ni u jeku pandemije. I više nego prije korone, kaže direktor Vodovoda Vir Hrvoje Bašić.

Jedinstveni je ovo projekt, iako se naoko ne vidi, sve je pod zemljom. Više od 200 kilometara cijevi ne samo za Vir, već i susjedni Nin, Privlaku i Vrsi. Više od 80 posto sredstava trebalo bi biti iz europskih fondova, zato su se i udružili susjedi.

- Na razini države, ovo je jedan od najvećih, ako ne i najveći infrastrukturni projekt na području cijele Hrvatske, tvrdi Antonio Vučetić.

Svibanj na Viru u ovo doba godine već bi bio prepun ljudi da nije pandemije. Na otoku je trenutačno nešto manje od tisuću stanaca. Gospođa Božica optimistično gleda na srpanj i kolovoz. Dotad bi već njezine goste trebale dočekati nove cijevi, bez kojih je svakodnevni život i odmor gotovo nezamisliv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!