07:49 / 15.03.2018.

Autor: B.S./S.M./HRT/Hina

Vodeni val prolazi sisačkim područjem

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrhunac vodenog vala Kupe prolazi sisačkim područjem. Na najugroženijim mjestima u Letovaniću, Starom Brodu i Žažini još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.
Vrhunac vodenog vala Kupe prolazi sisačkim područjem. Na najugroženijim mjestima u Letovaniću, Starom Brodu i Žažini još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. U Letovaniću su poduzete sve mjere, a uz druge službe, na terenu su i dalje pripadnici Hrvatske vojske. Njih stotinjak stiglo je u Trebež, mjesto u općini Jasenovac, gdje grade nasip koji će štititi kuće.

U Letovaniću su poduzete sve mjere obrane, a uz druge službe na terenu je i dalje 20 pripadnika Protupoplavnog voda, namjenski organizirane postrojbe Hrvatske vojske. Oni su angažirani na podizanju zečjih nasipa uz najugroženije obiteljske kuće. Za razliku od prijašnjih godina, na raspolaganju im je dovoljan broj vreća s pijeskom, čak pedesetak tisuća.

Na području Letovanića je i cisterna od 3500 litara za opskrbu mjesnog stanovništva pitkom vodom.

Krizni stožer prati stanje u Jasenovcu, a u Trebežu 107 pripadnika Protupoplavnog voda specijalnih namjenskih snaga OS RH sa šest teretnih vozila sudjeluje u gradnji zečjih nasipa. Na sastanku Kriznog stožera Sisačko-moslavačke županije zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković kazao je da je vojnicima na raspolaganju dovoljan broj vreća s pijeskom te da im posao olakšava i dovoljan broj mehanizacije. 

Voda je u Trebežu došla do kuća. Brani se županijska cesta prema Sisku.

Vodostaj Kupe u Sisku bio je prijepodne u laganom porastu, ali neposredne opasnosti za grad i obližnja naselja nema. Budući da vodostaj Save uglavnom stagnira, savsko korito može bez problema primiti vodeni val Kupe.Voda je puštena i u retenciju Lonjsko polje kako bi se zaustavio porast vodostaja Save u Jasenovcu. U tom je mjestu vodostaj pod stalnim nadzorom, a popodne će se održati i treća sjednica Stožera za obranu, kako bi, u slučaju potrebe, sve bilo spremno za poduzimanje dodatnih mjera obrane od poplava.Inače, u tom mjestu vodostaj Save stagnira na 867 centimetara. Ohrabruje da su i vodostaji svih većih pritoka Kupe i Save, ponajprije Gline, Petrinjčice i Sunje, u opadanju. 

Opasnosti od poplava više nema za stanovnike Hrvatske Kostajnice jer je vodostaj Une već drugi dan u opadanju. Ukinuto je izvanredno stanje, a na snazi su izvanredne mjere obrane.Mještani Kuljana, sela u općini Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji, kažu da su "kao na otoku, jedino prijevozno sredstvo je čamac".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!