17:59 / 31.03.2018.

Autor: I.R.Č./D.M./HRT

Vodički žudije, svjedoci čuda Kristova uskrsnuća

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predaja kaže da je ovaj običaj stigao preko mora - iz Italije. Vidjeli su ga i u Vodice donijeli susjedi - stanovnici otoka Prvića. Prvi žudije bili su lovci s puškama.
Velika subota vrhunac je trodnevne službe vodičkih žudija - čuvara Kristova groba. Večeras svjedoče čudu Kristova uskrsnuća. Riječ je o tradicionalnom uprizorenju koje mladići iz Vodica izvode već više od sto godina.

Službu su čuvari Kristova groba počeli na Veliki četvrtak. Predaja kaže da je ovaj običaj stigao preko mora - iz Italije. Vidjeli su ga i u Vodice donijeli susjedi - stanovnici otoka Prvića. Prvi žudije bili su lovci s puškama. A od 1912. nose rimske uniforme. Prvih šest kompleta šivalo se u bečkom kazalištu. Biti čuvar Kristova groba iznimna je čast, al uniformu ne može obući svatko.

Uskrsni običaj koji se, kažu njegovi čuvari, njeguje u više od 40 hrvatskih župa - žele i staviti na listu nematerijalne kulturne baštine.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!