Voditelj Zdruga katoličkih skauta spolno zlorabio djevojčicu

13.08.2021.

14:30

Autor: P.F./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu zbog sumnji da je 24-godišnjak spolno zlorabio djevojčicu mlađu od 15 godina, a doznaje se da je riječ o voditelju Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije. Osumnjičenik je priveden i nalazi se u istražnom zatvoru.

Riječko županijski državno odvjetništvo je izvijestilo kako sumnja da je nad djevojčicom rođenom 2008. počinio kažnjiva djela spolne zlouporabe djeteta i zadovoljenja pohote pred djetetom mlađim od 15 godina. Sumnjiče ga se da je ta nedjela činio od prosinca 2020. do lipnja 2021. na području jedne općine u Primorsko-goranskoj županiji.

Riječka nadbiskupija ističe da on nije zaposlenik ili službenik Riječke nadbiskupije niti ima kanonski mandat za djelovanje u ime crkve. No, kako navode u priopćenju, na neizravan način i kroz različite aktivnosti je bio povezan s Riječkom nadbiskupijom.

- Zato se, iako nije bilo nikakvih naznaka da se ovakvo što može dogoditi, osjećamo odgovornim i od svih koji su pogođeni molimo iskrenu ispriku. Očito da je teško predvidjeti što nekoga može natjerati na zlo i da ćemo morati uspostavili dodatne mehanizme kako se slične pojave ne bi događale i kako bi se djeca u našem crkvenom okruženju mogla doista osjećati sigurnom, ističe nadbiskupija u priopćenju.

Riječka nadbiskupija navodi da je na raspolaganju istražnim tijelima kako bi pomogla u istrazi.

- Neovisno o tome, Riječka nadbiskupija već surađuje s institucijama koje se bave zaštitom djece i tretmanom žrtava te je u suradnji sa stručnim osobama organizirala edukacije i preventivne aktivnosti, a planira s tim i nastaviti, dodaje se.

- Svima je jasno da svako zlodjelo, a osobito ono počinjeno na štetu djece, zaslužuje osudu i kaznu, a žrtve posebnu brigu i zaštitu. Zato nam je od iznimnog interesa svaki takav slučaj detektirati kako bismo mogli žrtvama pomoći, zlostavljače kazniti i iskorijeniti zlo. Zbog zaštite žrtava i istrage koja je u tijeku, ne želimo iznositi druge detalje o ovom slučaju. Stručno osoblje u obiteljskom savjetovalištu i svećenici Riječke nadbiskupije su na raspolaganju svima onima koji su ovim slučajem pogođeni i spremni su pomoći razgovorom, savjetom i molitvom, navela je Riječka nadbiskupija u priopćenju.

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić danas je na društvenim mrežama potvrdio da je riječ o njegovom nasljedniku na poziciji voditelja Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije te je osudio njegovo ponašanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!