18:31 / 18.12.2020.

Autor: Dražen Majić/T.V./Dnevnik/HRT

Vodnjanski kumovi 2: Unosne urbanističke prenamjene na brijunskom priobalju

Foto: Facebook Hotel Oasi

Foto: Facebook Hotel Oasi

Foto: - / -

Dražen Majić u Dnevniku HTV-a donosi priču s atraktivne lokacije Salvela. Ponovno su u glavnoj ulozi IDS-ov gradonačelnik Klaudio Vitasović i njegov vjenčani kum, odvjetnik Goran Pajić.

Nastavljamo s analizom nekretninskih akrobacija na Brijunskoj rivijeri. Dražen Majić u Dnevniku HTV-a donosi priču s atraktivne lokacije Salvela koja je još prije dvije tisuće godina bila zanimljiva umirovljenim rimskim generalima. Ponovno su u glavnoj ulozi IDS-ov gradonačelnik Klaudio Vitasović i njegov vjenčani kum - odvjetnik Goran Pajić.


➡️ Vodnjanski kumovi


Od 2012. do 2015. ruska poduzetnica Katarine Dubinine uz pomoć odvjetnika Gorana Pajića kupuje veći broj poljoprivrednih parcela na području Salvela pokraj Vodnjana. Nakon što je u projekt uloženo oko 250 tisuća eura - Grad Vodnjan pokreće postupak urbanizacije kupljenog zemljišta.


- Inicijativu za Turistički punkt Salvela pokrenuli su vlasnici tvrtke Olive Salvela koji su na više sastanaka iskazali spremnost da na tom području izgrade turističke kapacitete. Steklo se uvjerenje da se radi o ozbiljnom investitoru, kaže gradonačelnik Klaudio Vitasović.I tako je počela alkemija pretvaranja poljoprivrednog zemljišta vrijednog 5 eura po metru četvornom u dragulj vrijedan 200 eura po metru. U prvoj izmjeni prostornog plana na području Salvela novim vlasnicima dopušteno je da na dva hektara zemljišta izgrade turističke objekte s ukupno 50 ležaja.


Odvjetnik Pajić, gradonačelnikov vjenčani kum, dugogodišnji pravni zastupnik Ruskinje, Grada Vodnjana, pa čak i prodavatelja zemljišta koje je Ruskinja kupovala, tvrdi da nije imao veze s urbanizacijom. 


- Nisam sudjelovao u lobiranju za uvrštenje kupljenih parcela u TP-u Salvela, izjavio je Pajić za HTV.
Ruska investitorica, inače vlasnica luskuznog butique hotela u Puli, tvrdi da je u Salveli prvotno planirala izgraditi obiteljski stambeno-poljoprivredni objekt. Kaže da se gradonačelniku obratila i opisala mu svoje poslovne probleme zbog stalnih zakonskih promjena u Hrvatskoj.


- Mogu vam priznati da je moja životna priča impresionirala gradonačelnika i on je obećao pomoć. Uskoro se našla solucija - turistički punkt Salvela s 50 ležaja. Odmah sam gradonačelniku rekla da je taj kapacitet premalen i da tražim povećanje ali mi je rečeno da u tom trenutku to nije moguće, opisuje Ruskinja svoje kontakte s Vitasovićem.
Međutim, nakon usvajanja plana - preokret. Tvrtka Olive Salvela zemlju plaćenu 250 tisuća eura daje u zakup i to bez naknade i na neodređeno vrijeme. Zajmoprimac postaje Evelina Pajić, supruga gradskog odvjetnika.


- Moja najbolja prijateljica Evelina Pajić ima svoj OPG i zamolila sam je da preuzme brigu o mom masliniku. Tamo zasad nemam profita ali ni troškova održavanja maslina, objašnjava Dubinina.
Ubrzo nakon zaključenja ugovora o zakupu Grad opet mijenja prostorni plan pa zemljište u Salveli postaje višestruko vrjednije. Umjesto 50  - sada je moguće izgraditi turističke kapacitete sa 150 ležaja. Odvjetnik Pajić tvrdi da sve te aktivnosti njegove obitelji nisu povezane.


- Povećanje broja ležajeva u TP Salvela nije u nikakvoj vezi s postojanjem Ugovora o zakupu nekretnina. U kom je trenutku i da li je povećan broj ležajeva u TP Salvela nije predmet moga interesa, objasnio nam je Pajić.
Ni za gradonačelnika Vitasovića sudjelovanje njegovog vjenčanog kuma i obitelji  Pajić u nekretninskom poslu na Salveli nije problematično.


- Radi se o pravnim poslovima koji nisu u suprotnosti s interesima Grada tako da nije bitno da li je i koga je gospodin Pajić zastupao u postupcima okrupnjavanja zemljišta, smatra Vitasović.
Bitno je, ipak, da je promjena plana prilično unosna. Kao referenca može poslužiti zemlja koju je nekoliko kilometara dalje nedavno kupio Severinin bivši suprug, srpski investitor Milan Popović. On je turistički punkt koji dozvoljava gradnju kapaciteta sa sto ležaja platio milijun eura.
Po procjenama trgovaca nekretninama, urbanizirana zemlja na Salveli kupljena za 250 tisuća - danas vrijedi barem milijun i pol eura.

Datoteke:

1. Komunikacija HTV - Katarina Dubinina.docx

 Komunikacija HTV - Goran Pajic Salvela .docx

 Komunikacija HTV Grad Vodnjan Salvela.docx

 Ugovor Car - Olive Salvela.jpg

 Ugovor Car Olive 2.jpg

 zakup Evelina Pajic.jpg

 zakup Evelina Pajic 2.jpg

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!