07:43 / 15.05.2019.

Autor: D.M./P.F./HRT

Vodostaji u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici opadaju, raste Sava kod Jasenovca

Foto: Hrvatska Kostajnica (Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: Hrvatska Kostajnica (Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su noćas u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u srijedu ujutro ponovno je počeo rasti.
Vodostaj Save kod Jasenovca nastavlja rasti. U 22 sata u srijedu iznosio je 822 centimetra, što znači da su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

Znatno je bolja situacija s Koranom u Karlovcu gdje vodostaj već drugi dan opada. Trenutačno je na 756 centimetara, no i ondje su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane. U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj opada. Iznosi 454 centimetra. A to znači da je na tom području još na snazi izvanredno stanje. 


- Noć je bila teška, ali stanje je pod kontrolom. Učvrstili smo barijere i pumpama reducirali procjeđivanja koja su poprilično velika. Nije bilo nikakvih izvanrednih situacija tijekom noći, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Zahvalio je svima koji su ugroženi na razumijevanju i strpljenju te poručio kako bi današnji dan trebao biti "dan smirivanja situacije".


Izvanredne mjere i u Brinju

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su i u Lici, u Brinju. U općini Plitvička Jezera, u zaseoku Korana, do desetak se kuća može doći samo kroz šumu.Ćorić: Čini se sve da šteta od poplave bude najmanja moguća

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je uoči sastanka užeg kabineta Vlade da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća. Dodao je i kako su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne. Na pitanje o bojazni koja se pojavila da boks-barijere neće izdržati, Ćorić je poručio kako treba dopustiti da se o tome brinu stručnjaci. Upozorio je da bi vodni val iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je Jasenovac i Ušticu u Sisačko-moslavačkoj županiji koji se pripremaju za vodeni val Save i informirao se o poduzetim mjerama obrane od poplave. Sudjelovao je na sastanku Stožera za obranu od poplava na tome području, na kojem su, među ostalim, bili i župan Ivo Žinić i načelnica općine Jasenovac Marija Mačković.

Zahvaljujući predanom angažmanu svih nadležnih državnih, županijskih i gradskih službi situacija je, istaknuto je, pod kontrolom uoči nadolazećih povišenih razina vodostaja. Premijer je istaknuo i važnost Hrvatskih voda, vatrogasaca i drugih službi koji pripremaju Jasnovac, Ušticu i dio Mlake za moguće više vodostaje Save, jer je nedaleko ušće Une u Savu i povećane su razine vode koje dolaze iz BiH.

Dostavlja se pomoć kome je potrebna, zahvaljujem se Crvenom križu i svima koji su spremni pomoći, rekao je, uz ostalo, Plenković te istaknuo da Vlada radi na dugoročnom i kvalitetnom rješenje problema u obrani od poplava.


Vodostaji u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici opadaju

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije, vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice počeo je padati. No, i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava i sve su službe u punoj pripravnosti. Sustav obrane - boks-barijere i zečji nasipi - izdržao je nalet vode. Vodostaj Une trenutačno je 463 centimetra.

- Izvanredne mjere obrane od proglašene u Hrvatskoj Kostajnici
Čavlović: Sustav "box barijera" odlično je odradio posao

I dalje se radi na zaštiti kuća, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić. Dodao je kako je zasad poznato da je voda ušla u najnižu kuću u kostajničkoj ulici Ante Starčevića te u podrume još dviju kuća, a voda se iz njih izbacuje pumpom. Na najkritičnijim su mjestima postavljene boks-barijere i zečji nasipi koji se po potrebi učvršćuju. Mnoge su ceste na području Pounja i Banovine zatvorene za promet.


- Ekipe u Kostajnici spremne su i na vodostaj od 500. S gradonačelnikom  Daliborom Bišćanom razgovarao je Dinko Kreštalica. Gradonačenik je poručio kako je situacija pod kontrolom, a zamolio je sve one koji vide vodu na cesti, da budu oprezni i voze polako. Pozvao je sve voljne pomoći da se jave u Stožer u DVD kako bi pomogli oko opskrbe hranom ljudi na terenu i kućama. Plenković posjetio branjena područja u Karlovcu

U Karlovcu su vodostaji rijeka u opadanju. Iako je stanje sigurnosti uz izlivene rijeke pod kontrolom, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda - dežuraju uz nasipe i ispumpavaju vodu svugdje - gdje prijeti probijanjem nasipa. Zaposlenici gradskih tvrtki učvršćuju lani postavljene boks-barijere, koje su zaštitile kuće uz Koranu, Mrežnicu i Kupu.

Branjena područja u Karlovcu, Logorište i Malu Švarču obišao je premijer Andrej Plenković. S njim u pratnji bili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. O svemu su ih informirali šef Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Tomislav Jelić. Premijer je zahvalio svim službama koji su se angažirali u obrani kuća. Poručio je kako se koncept "box-barijera" pokazao učinkovitim.- Imamo sistem vlastitih osiguranja, to je prvi put. Onaj tko nije osiguran, ako župan proglasi elementarnu nepogodu ona ide procedura. Ono što se može - isplaćuje se, kazao je Plenković vezano za isplatu štete. "Box-barijere" su privremeno rješenje, ali ove je godine puno bolje nego ranije, napredujemo svake godine u svakom pogledu", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!