Vodstvo HKD Napredak izvijestilo Milanovića o sporu sa središnjom upravom u Sarajevu

25.01.2023.

15:50

Autor: HRT/A.V./Hina

Vodstvo HKD Napredak izvijestilo Milanovića o sporu sa središnjom upravom u Sarajevu

Vodstvo HKD Napredak izvijestilo Milanovića o sporu sa središnjom upravom u Sarajevu

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s vodstvom Hrvatskog kulturnog društva Napredak - Zagreb, a oni su ga upoznali s problemima u svom radu zbog spora sa središnjom upravom iz Sarajeva, priopćeno je u srijedu iz Ureda predsjednika.

Predstavnici HKD Napredak - Zagreb izvijestili su o aktivnostima i ciljevima rada novog vodstva koje je izabrano u svibnju prošle godine, ali i o problemima s kojima se suočavaju zbog, kako su rekli, sukoba sa središnjom upravom Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva.


Prema njihovim tvrdnjama, HKD Napredak Zagreb onemogućeno je korištenje prostora u središtu Zagreba u kojima su desetljećima djelovali kao glavna podružnica HKD Napredak. Ta situacija traje već nekoliko godina, članovima je zabranjen ulazak u zgradu Napretka i to, upozorili su, nanosi veliku štetu ugledu Društva i svim članovima.


- Stalo nam je do imena i ugleda HKD Napredak i želimo postići dogovor sa središnjom upravom kako bi nesmetano mogli koristiti naše prostore i obavljati djelatnosti zbog kojih je HKD Napredak i osnovano daleke 1902. godine, poručili su članovi HKD Napredak Zagreb na sastanku s predsjednikom Milanovićem.


HKD Napredak je osnovan s ciljem pomaganja i stipendiranja učenika i studenata najprije iz BiH, a kasnije i svih drugih kojima je pomoć potrebna. Društvo se bavi i izdavaštvom, promicanjem kulture, znanosti, glazbe i sporta. HKD Napredak u Zagrebu je formalno osnovano 1921. godine iako počeci njegovog zagrebačkog rada sežu u 1907. godinu - i djelovalo je do 1949., a obnoviteljska skupština Glavne podružnice Zagreb održana je 1992.


U izaslanstvu na sastanku s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem bili su predsjednik Društva Zlatko Vlajčić, dopredsjednik Draško Semren, glavni tajnik Ivan Marić, članovi Uprave i bivši predsjednici Društva Miljenko Puljić i akademik Tomislav Dubravac te član Uprave i bivši dopredsjednik Ivica Kisić, stoji u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!