21:27 / 23.04.2020.

Autor: I.D./HINA

Vodstvo HND-a i SNH razgovaralo s ministricom Obuljen o pomoći novinarstvu

Foto: Engin Akyurt/Pixabay/ilustracija

Foto: Engin Akyurt/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Ministrici su predstavili prijedlog hitnih mjera za spas novinarstva iza kojeg zajednički stoje HND i SNH.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je primila predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maju Sever koji su joj predstavili prijedlog mjera za pomoć medijima i novinarima pogođenim krizom.

- U konstruktivnom razgovoru koji je trajao više od dva sata raspravljali smo o najboljim načinima pomoći medijskom sektoru i našim kolegama novinarkama i novinarima koji su najugroženiji u ovoj krizi uzrokovanoj koronavirusom, rekao je za Hinu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever istaknula je kako su ministrici Obuljen Koržinek predstavili prijedlog hitnih mjera za spas novinarstva iza kojeg zajednički stoje HND i SNH.

- Nadam se da ćemo pronaći neko rješenje i oblik pomoći za ljude koji su doslovno preko noći ostali bez posla i prihoda, kazala je Maja Sever.

HND i SNH je predložio da se za novinare i medije donesu posebne mjere Vlade ističući kako nisu obuhvaćeni dosadašnjim mjerama. Kao ključne mjere, predlažu zaštitu zaposlenih u medijima tako da se financijska pomoć države nakladnicima vezuje uz obvezu da ne otpuštaju zaposlene i honorarce niti da im smanjuju plaće.

Predlažu i financijsku pomoć države za honorarne suradnike te da se i lokalnim medijima omogući korištenje Vladinih mjera. Među predloženim mjerama ističe se i osnivanje kriznog fonda putem kojega bi se pomoglo novinarima neprofitnih i lokalnih medija, te slobodnim novinarima, fotoreporterima, snimateljima i ostalim medijskih radnicima.

Sastanak vodstva HND-a i SNH s ministricom kulture uslijedio je nakon sastanka s predsjednikom Milanovićem održanog također u četvrtak.

- Predsjednik Milanović podržao je nastojanja HND-a i SNH-a da se pomogne novinarima i medijima. Smatra kako je važno štititi i promicati neovisnost medija, pogotovo u kriznim situacijama, istaknuto je iz Ureda predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!