11:19 / 27.02.2020.

Autor: HRT

Vojarna u središtu Karlovca dobiva novo ruho

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Velika vojarna - austrugarska građevina u samom središtu Karlovca uskoro bi, nakon desetljeća propadanja, mogla dobiti novu namjenu i to stambeno-poslovnu i postati primjer kako obnoviti povijesnu gradsku jezgru.
Velika vojarna - austrugarska građevina u samom središtu Karlovca uskoro bi, nakon desetljeća propadanja, mogla dobiti novu namjenu i to stambeno-poslovnu i postati primjer kako obnoviti povijesnu gradsku jezgru.

Glavni karlovački trg, najstariji je u gradu. Umjesto da je karlovački ponos, Trg bana Jelačića sa svih je strana omeđen ruševnim i zapuštenim zgradama. Velika vojarna prazna i napuštena zjapi već 20-ak godina.

Posljednjih deset godina vlasnik nekadašnje vojarne je Karlovačka banka. No brzo nakon što su je kupili odustali su od renoviranja. Svi pokušaji da prodaju zdanje veće od 3 tisuće četvornih metara, propali su. A onda su zgradu odlučili prenamijeniti u stambenu.

- Mi smo tu ideju ocjenili dobrom i čini nam se realnom opcijom za konačnu prodaju te nekretnine. Zajednički smo osmislili cijeli taj projekt koji bi se trebao realizirati kroz neke tri faze rekla je predsjednica Uprave Karlovačke banke Željka Surač.

Pretvorili su je u pedesetak stanova i poslovnih prostora. Svaki od njih prodaje se po samo 300-tinjak eura po četvornome metru. Svi stanovi rezervirani su u samo dva dana. 28-godišnja Inja Lončarić bila je među prvim zainteresiranim kupcima.

Oduvijek sam htjela zapravo živjeti u centru grada, u blizini radim i svaki dan prolalazim pored te vojarne i baš mi je bila želja da u tom dijelu, na trgu negdje nađem svoj prostor, rekla je.

Stan u središtu grada od 55 četvornih metara platit će manje od 20 tisuća eura, no u stanju u kojem je trenutačno.

Moramo još toliko i nešto više od toga uložiti u sljedećih godinu dana, planira se za godinu dana završit ta investicija koja je u stvari još jednom ovaj iznos kupnje i onda svako još na sebi ima uređenje unutarnjeg dijela rekao je Davor Petračić iz Petračić projekta.

Taj zajednički dio, energetsku obnovu, obnovu krova, stolarije, fasade i zajedničkih dijelova zgrade financirat će putem pričuve. Njezin iznos neće bit zanemariv čak 25 kuna po četvornome metru mjesečno za, primjerice Injin stan, gotovo 1400 kuna. I tako 12 godina.

Čini se da ovaj projekt pretvaranja stare austrougarske vojarne u stambeni prostor dokazuje da je staru povijesnu jezgru, karlovačku Zvijezdu, ipak moguće obnovit i vratit stanare u taj najljepši ali i najzapušteniji dio grada.

- Postoji interes za stanovanje u Zvijezdi i za ulaganje u Zvijezdu. Model je to kakvog još nitko nije upotirijebio i evo pokazao se kao vrlo uspješan jer imamo listu čekanja za još jedan takav objekt, rekao je Petračić.

Taj novi ambiciozni plan trebao bi biti proveden u djelo za godinu dana, vojarna obnovljena, a karlovačka Zvijezda bogatija za dvjestotinjak novih stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!