Vojna policajka pred suđenjem zbog fotografije oštećenja na MORH-u

22.02.2023.

17:56

Autor: Hina/E.P.C.

Zgrada MORH-a oštećena u potresu 2020.

Zgrada MORH-a oštećena u potresu 2020.

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Vojnu policajku Ivonu B. (26) očekuje suđenje zbog fotografija oštećenja na sjedištu Ministarstva obrane (MORH) koje je krajem 2020. mobitelom snimila sa zaslona nadzornog sustava, a zbog čega ju je DORH u prosincu optužio za odavanje tajnih podataka. Zagrebački Županijski sud nedavno je potvrdio optužnicu pa se očekuje zakazivanje pripremnog ročišta na kojem bi trebao biti određen datum početka suđenja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu potvrdilo je Hini da je optužnicu protiv djelatnice MORH-a. podignulo 9. prosinca 2022., na temelju rezultata provedenog istraživanja. Ne navodeći identitet okrivljenice, tužiteljstvo je dodalo kako je u optužnici predloženo da joj se izrekne kazna u okviru propisanih zakonskih odredbi.


Kazneni zakon za odavanje tajnih podataka predviđa najmanje šest mjeseci zatvora, a mediji navode da je tužiteljstvo predložilo sudu da vojnikinju osudi na uvjetno kaznu od sedam mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine.


Prema pisanju medija, sporne fotografije Ivona B. snimila je dan nakon potresa u Petrinji krajem prosinca 2020. Mobitelom je fotografirala zaslon monitora na kojem se reproducirala snimka nadzornih kamera koje su prikazivale unutrašnjost porte sjedišta Ministarstva obrane, značajno oštećene u potresu.


Fotografiju je, prema navodima medija, poslala članovima obitelji i čistačici zaposlenoj u MORH-u, što nije smjela učiniti s obzirom na tajnost podataka iz nadzornog sustava MORH-a čije snimke imaju stupanj tajnosti "ograničeno".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!