11:34 / 05.06.2019.

Autor: I.H./HRT

Vojna vježba Italije, SAD-a i Hrvatske

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cilj je poboljšati kontrolu zapovijedanja te koordinaciju zračnih, kopnenih i pomorskih snaga. Hrvatski piloti sve su zadaće odradili besprijekorno.
Pod zapovjedništvom američkih zračnih snaga nad sjevernim Jadranom održava se združena međunarodna vojna vježba Astral Knight 19.

Svakodnevno u njoj uz zrakoplovne oružane snage SAD-a i Italije sudjeluje i Hrvatska sa svojim MiG-ovima. Polijeće se iz baza u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Cilj je vježbe poboljšati kontrolu zapovijedanja te koordinaciju zračnih, kopnenih i pomorskih snaga. Hrvatski piloti sve su zadaće odradili besprijekorno.

- Tu bi znalo biti po 40 aviona u isto vrijeme na istom području. I sama organizacija i samo uklapanje u vježbu iznimno je zahtjevno, rekao je Nino Gaković, časnik u Eskadrili borbenih aviona HRZ-a.

- To je za nas velika stvar jer zajednička vježba s partnerima, pogotovo tako jedna velika vježba povećava naše sposobnosti, mi se razvijamo u partnerskom i osobnom djelovanju, kazao je Christian Jagodić, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona HRZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!