Vojna vježba "Spremnost 20"

01.10.2020.

13:43

Autor: T.V./HRT

default error photo
Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja održava se vojna vježba "Spremnost 20" na kojoj se prezentiraju mogućnosti borbeno-oklopnog vozila Patria CRO 30 L.
Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja održala se od 23. do 30. rujna vojna vježba "Spremnost 20" na kojoj su se prezentirale mogućnosti borbeno-oklopnog vozila Patria CRO 30 L.

Vježbu su prailie ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj sa suradnicima.

- Ono  što je danas poanta je da vidimo kako sve funkcionira i da se pripremimo za iduće razdoblje, rekao je ministar Banožić.

Ministru Banožiću, načelniku Glavnog stožera OSRH Robertu Hranju i medijima predstavljena su bitno osuvremenjena oklopna vozila Patria na koja su nadograđene kupole sa sustavom naoružanja UT30MK2CRO s topom kalibra 30 mm i integriranim protuoklopno vođenim raketnim sustavom Spike.

Hrvatska vojska ima 126 vozila Partria, a ovi su sustavi nabavljeni za njih osam, s tim da su do sada Hrvatskoj vojsci isporučena tri takva, kako je rečeno, najmodernija sustava borbenog djelovanja.

Četiri sustava su završena, ali se čeka dolazak tehničara iz Izraela kako bi ih ovdje završili u šest do sedam tjedana, a onda preostaje rad na posljednjem sustavu.

Viceadmiral Hranj je za UT30MK2CRO sustave rekao da su vojsci dali dodatnu vatrenu moć kao članici NATO-a, a modernizacija slijedi i dalje "kako bi se kroz nekoliko godina sredila tzv. srednja brigada, što će biti značajna dodatna udarna moć za cijele Oružane snage".

Hrvatska vojska se može razvijati onoliko koliko to društvo može svojim financiranjem omogućiti i u zadnjih su nekoliko godina napravljeni izuzetni iskoraci. Nadam se da ćemo brzo savladati krizu i nastaviti zacrtanim tempom", kazao je Hranj.

Ministar Banožić istaknuo je kako u MORH-u planiraju "još puno toga za napraviti", o čemu i danas razgovara s Hranjom i zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general bojnikom Borisom Šerićem, sukladno Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga.

Šerić je najavio da će daljnje borbeno opremanje najmanje još 30 Patria biti prioritetni projekt MORH-a, Glavnog stožera i Hrvatske kopnene vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!