10:20 / 25.01.2018.

Autor: HRT

Vojne avione nabavljamo jer je sigurnost roba na tržištu

-

-

Foto: - / -

Nitko neće reći i ne vodi računa o tome da ako nemate vlastito zrakoplovstvo, iznajmljivanje ili traženje te usluge morate platiti. Sigurnost je roba na tržištu kao i svaka druga, naglasio je.
Godišnji sastanak Svjetskog agospodarskog foruma u Davosu ove je godine privukao oko 3000 sudionika - i to ne bilo kakvih. U Davosu su ovih dana čelnici država, vodeći svjetski poslovni ljudi, intelektualna krema i predstavnici sedme sile. Na forumu koji raspravlja o svjetskim problemima sudjeluje i premijer Andrej Plenković. Tijekom boravka u Davosu predsjednik Vlade održat će niz bilateralnih sastanaka. Nama je trenutačno najzanimljiviji očekivani susret s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a očekuje se da će biti govora i o ponudi Izraela za kupnju vojnih aviona.

U Studiju 4 o tome je govorio prof. Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije.

Kako se odluka o nabavi aviona očekivala potkraj 2017., a premijer Plenković tražio je dodatno vrijeme da se razmotre četiri pristigle ponude, Ogorec smatra da je vjerojatno došlo do novih spoznaja i saznanja pa se te informacije pokušavaju ugraditi u kompletnu sliku kako bi se dobio najbolji ponuđač.

Kazao je da su ponude razmotrene, izabrane najbolje opcije, a kako na svjetskoj razini nema mnogo ponuđača takve robe, dosta je ograničena i ponuda. Budući da je riječ o vrlo skupoj robi i cijelom projektu, za nas je to posao stoljeća.

Namjeru Vlade u vezi s nabavom borbenih zrakoplova otvoreno podupire i SDP. Kako velikom dijelu građana i dalje nije jasno što će nam borbeni zrakoplovi, Ogorec smatra da javnosti treba jasao i otvoreno reći zašto je to za nas korisno. Rekao je da mi kao suvremena država, čalnica NATO-a, moramo štititi svoj zračni prostor, to je naša obveza. Ako mi to ne učinimo, napravit će NATO umjesto nas, a to nije jeftino. Nitko neće reći i ne vodi računa o tome da ako nemate vlastito zrakoplovstvo, iznajmljivanje ili traženje te usluge morate platiti. Sigurnost je roba na tržištu kao i svaka druga, naglasio je.

Ogorec je uvjeren da nam se ova nabava isplati jer ne bismo plaćali tuđe usluge s obzirom na to da imamo svoju; također bismo zadržali jednu vrlo važnu komponentu oružanih snaga - vlastitu obranu zračnog prostora, a zrakoplovne kompanije radije dolaze u zemlje koje imaju sigurnu obranu svog zračnog prometa, a svaki prelet plaća se našoj kontroli leta.

Neke zemlje unajmljuju borbene avione. Ogorec kaže da je to nešto što svaka zemlja odlučuje sama za sebe, a velik dio tih sporazuma o najmu ili kupnji nije izložen pogledima javnosti, već se smatraju tajnim podacima. Mišljenja je da najam borbenih zrakoplova nije dobra opcija jer u trenutku kada vam najviše treba, možete ostati bez jedne od vrlo bitnih borbenih komponenti, sa sigurnosnog aspekta bolje je imati vlastite zrakoplove.

Štimac: Borbeni avioni moraju puniti proračun

Od 4 pristigle ponude u užem izboru su švedska i izraelska. Razlika je u tome što su švedski avioni noviji, izraelski su pak stari 30 godina, a Ogorec smatra da treba pustiti stručnjacima da odrede koja će opcija prevladati. Za to se brine cijeli tim stručnjaka i Ogorec vjeruje da će odabrati najbolju ponudu i opciju.

Za tzv. offside programe kaže da svaki proizvođač, s obzirom na to da se radi o velikim poslovima i golem je novac u igri, pokušava kupcu kompenzirati taj veliki novac kroz druge oblike usluga, otvaranjem novih vrata za neke druge suradnje. Tada se rade offside programi pa se npr. švedska tvrtka firma obvezuje da će ući u prostor RH na način da pomogne oko investicija, velikih projekata, objasnio je.

Govoreći o Davosu kao gospodarskom forumu, kazao je da na marginama takvog skupa postoji niz različitih bilateralnih kontakata koji su vrlo korisni. Vjeruje da će Plenković ondje napraviti iznimno dobar posao ne samo kad je riječ o zrakoplovima, nego i mnogim drugim stvarima. O nabavi odlučuje Vlada, njezina je zadnja, uz konsenzus svih relevantnijih političkih opcija, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!