Vojni pilot kod Krka spasio muškarca od utapanja

30.12.2022.

21:18

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Vojni pilot Ivan Burčul je prije nekoliko dana kod otoka Krka, izvan radnog vremena, spasio od utapanja Zagrepčanina (50), koji iz mora nije mogao izaći jer mu se oko nogu zapetljao flaks ribičke opreme, priopćeno je u petak na stranicama MORH-a.

Kako navode iz MORH-a, natporučnik Ivan Burčul je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera, pilot helikoptera Mi-171Sh.

On je izvan radnog vremena, tj. izvan redovnog dežurstva Hitne zračne medicinske pomoći zbog koje je boravio na otoku Krku, u ponedjeljak 26. prosinca, spasio Zagrepčanina od utapanja.

Prema riječima natporučnika Burčula, on se, nakon što je uočio muškarca u moru, s još jednom osobom uputio prema mjestu događaja.

Ondje su zatekli muškarca koji se nije mogao popeti na svoj brod jer mu je oko nogu bio zapetljan flaks ribičke opreme.

Nakon što je presjekao flaks i muškarca izvukao iz vode, natporučnik Burčul ga je utoplio te je pozvao Hitnu medicinsku pomoć.

Čovjek je bio u šoku, pri svijesti ali je progovorio tek poneku riječ. Objasnio sam mu samo da se više ne mora brinuti i da će uskoro biti na toplom. Po dolasku do obale, iskrcali smo se i ušli u obližnji restoran gdje smo mu skinuli mokru odjeću i utoplili ga, ispričao je Burčul.

Dodao je da se muškarac nakon pregleda medicinskog osoblja uputio kući.

Iz MORH-a naglašavaju da je nesebično pomaganje i pravovremena reakcija pripadnika HRZ-a još jedan pokazatelj kako hrvatski vojnici, među ostalim, posjeduju i visoke moralne vrline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!