Vojniku istražni zatvor, odvjetnica će podnijeti žalbu

26.12.2022.

19:35

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Policijsko vozilo ispred Županijskog suda u Slavonskom Brodu

Policijsko vozilo ispred Županijskog suda u Slavonskom Brodu

Foto: HTV / HRT

Jedan od četvorice osumnjičenih za premlaćivanje mladića odjevenog u Djeda Mraza tijekom vikenda u Slavonskom Brodu, u pratnji policije jutros je priveden sucu istrage na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Nakon ispitivanja u DORH-u, 24-godišnjeg osumnjičenog vojnika majka je dočekala pred Županijskim sudom u Slavonskom Brodu nakon čega je ispraćen pred suca istrage.

Jedan sat poslije policija ga je odvela u požeški istražni zatvor na mjesec dana.

- Sudac istrage je utvrdio da postoji osnovana sumnja kao opća pretpostavka za određivanje istražnog zatvora i kao posebnu pretpostavku je ovo što sam već naveo, da postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Slaven Vidmar.

Odvjetnica će u zakonskom roku podnijeti žalbu.

- Moram napomenuti da je po jednom osnovu otklonjeno, samo po jednom osnovu je određen istražni zatvor. Mi naravno imamo rok od 3 dana za žalbu koju ćemo uložiti budući da smatramo da ne postoje pravne osnove za određivanje tog istražnog zatvora, rekla je Anita Pezer, odvjetnica osumnjičenog.

Za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina.

- Radi se o kaznenom djelu kako sam već naveo, teške tjelesne ozljede iz članka 118. st. 1 i to je kazneno djelo u nadležnosti Općinskog suda, ističe Vidmar.

Kristijan, mladić koji je na Badnjak ležao na podu dok ga je taj vojnik udarao, oporavlja se od nekoliko ozbiljnih ozljeda, jedna je puknuće lijevog bubnjića.

- Također što moram napomenuti je da je mom branjeniku izuzetno žao zbog svega što se dogodilo te je u prvoj liniji najbitnije mu bilo kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Čime je on izuzetno sretan u ovoj situaciji, koliko može biti, da je to stanje stabilno i da nije u nikakvoj opasnosti, kaže odvjetnica Pezer.

Osumnjičeni je vojna osoba i takvo ponašanje sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama RH predstavlja kršenje vojne stege, poručuju iz MORH-a.

- Stegovni postupak je u nadležnosti Oružanih snaga RH i protiv navedene osobe provest će se sve radnje u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama RH vezane uz stegovni postupak i njegov daljnji status u službi. Kazneni postupak je u nadležnosti tijela s kojima surađuje Vojna policija.

Hoće li biti udaljen iz službe ovisi o pravnom ishodu. A takvo nedolično ponašanje svakako nanosi štetu ugledu Oružanih snaga i Ministarstva obrane, zaključili su iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!