Vojno hodočašće u Lourdes

15.05.2022.

09:19

Autor: Marija Miličević/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Vojno hodočašće u Lurd

Vojno hodočašće u Lurd

Foto: HTV / HRT

Nakon dvije godine odgađanja zbog pandemije, u Lourdes, jednom od najvećih marijanskih svetišta, održava se 62. Međunarodno vojno hodočašće. Među više od 10 tisuća vojnika i časnika iz 42 zemlje je i 300 pripadnika hrvatske vojske i policije te branitelja.

Za mladog kadeta HV-a, ovo je jedinstven događaj.

- Meni je ovo hodočašće nevjerojatno iskustvo iz više razloga, ali prvenstvo zbog duhovne obnove, rekao je kadet Marko Đerđa. 

Prilika je to, kaže nam zapovjednik hodočašća, da se u ovoj svojevrsnoj vojnoj misiji, Hrvatska još jednom dokaže kao zemlja koju se uvažava.


- Svi nas prepoznaju i pozdravljaju. Lijep je osjećaj kad vas nazovu hrvatskim vojnikom i prepoznaju hrvatsku zastavu. Vjerujem da je ona prepoznata svugdje po svijetu, ali samo po dobrom, rekao je brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik vojnog hodočašća u Lurdu.

Potvrđuju nam to i domaćini, Francuzi.

- Za međunarodno vojno hodočašće pripremamo se cijelu godinu. Nemojte misliti da nakon hodočašća nema ničega pa onda opet dođe iduće. Veliki timovi cijelu godinu pripremaju ove susrete. A ja kao organizator vodim međunarodne odnose i sjajno surađujem s hrvatskim vojnim atašeom, kojega redovito susrećem u Parizu, te tako razmjenjujemo važne informacije kako bi hrvatska delegacija bila što bolje ugošćena, rekao je Jean Mare Fournier.

Ovogodišnje hodočašće pod jakim je dojmom rata u Ukrajini. Ne čudi što je njihovo izaslanstvo dočekano s ovacijama. 

- Došao sam s grupom veterana. Sedam nas je. Sve su to momci koji su bili teško ranjeni. Neki od njih imaju amputirane udove, neki teške kontuzije, neki su ranjeni u glavu. Došli smo ovamo kako bismo predstavili Ukrajinu i sudjelovali u povorci veterana u Lourdesu, rekao je Vaddim Zublitsev.

Poruka mira, glavni je moto ovogodišnjeg hodočašća.

- Toliko je u naša srca ušla mržnja, neprijateljstvo, nesloga, razori. Ne možemo samo to riješiti, hajdemo se moliti Gospi u Lurd, neka nam Bog pomogne da gledamo naprijed, da izgrađujmo civilizaciju međusobne ljubavi i poštovanja, rekao je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH.

Poruka nikada aktualnija baš kao gotovo prije 80 godina kada su se pred ovim svetištem susreli vojni kapelani zaraćenih strana Francuske i Njemačke i molili za mir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!